ЗА ЧЛАНОВЕ

МОНОГРАФИЈА О БРАНКИ ВЕСЕЛИНОВИЋ - "НА ДНУ СМЕХА ЛЕЖЕ СУЗЕ"

Издавач: Савез драмских уметника Србије
Приредио: др Зоран Т. Јовановић
Објављена: 2003.г, поводом 65 година уметничког рада Бранке Веселиновић
Тираж: 1000 примерака


Трагач за смешним: Бранка Веселиновић
ЉУБАВ НЕ ПРОЛАЗИ
(из приказа монографије објављеног у листу "Политика" 12.03.2004; аутор приказа: М. Вулићевић)
Истински богат и испуњен живот глумице Бранке Веселиновић описан је у књизи "На дну смеха леже сузе" коју је приредио др Зоран Т. Јовановић а објавио Савез драмских уметника Србије, у част 65 година уметничког и хуманитарног рада првакиње Југословенског драмског позоришта. Монографија прати глумичин живот, од првих театарских корака у најранијем детињству, које је она сама духовито описала на почетним страницама књиге, али и кроз хуманитарне активности амбасадора УНИЦЕФ-а, као и речи и размишљања пријатеља, новинара, критичара и публициста њој посвећених.
Једна за другом нижу се слике из представа, Брехтове "Мајке храбрости", комада који су Бранка и Млађа Веселиновић на енглеском играли у Америци, затим Нушићевих комада, сцене и текстови посвећени монодрами "Три листа детелине", у којој је Бранка играла ликове три усамљене жене, акције Црвеног крста, призори "Веселих вечери" Радио Београда, луткарских приредаба за децу као и бројних дружења и путовања. Све у једној богатој уметничкој каријери, која је почела 1938. године, у новосадском Народном позоришту, и у једном животу који активно траје 85 година.
"Ја сам имитирала неке људе који ми се нису допадали, и то није било тако лоше, почела сам да размишљам - зашто ја не бих карикирала и неке појаве. Тада сам почела да бивам трагач за смешним, и да видите, полазило ми је за руком! Имитирала сам, у почетку стидљиво, па после све слободније, али сам увек желела да то буде добронамерно! Мислим да је то основа за добар смех..." - каже Бранка Веселиновић.
У тој комичарској глумичиној црти крије се кључ наслова књиге њој посвећене. "На дну смеха леже сузе" стих је Десанке Максимовић, дугогодишње пријатељице Бранке Веселиновић, који говори о правом лицу хуманости. Она се смеје и храбри, иако зна да некоме ко је болестан или усамљен није од смеха, али чини то из урошеног ентузијазма, упркос слабости и за добробит живота.