ZA ČLANOVE

UDUS VESTI

/NAGRADA “LJUBINKA BOBIĆ” MILOŠU ĐORĐEVIĆU

 

Foto: Narodno pozorište


Bijenalna glumačka nagrada Udruženja dramskih umetnika Srbije, Nagrada “Ljubinka Bobić” za 2017. godinu pripala je dramskom umetniku Milošu Đorđeviću za ulogu Alekse Žunjića u predstavi “Sumnjivo lice” Branislava Nušića u režiji Andraša Urbana (produkcija Narodnog pozorišta u Beogradu) i ulogu Rubeole u predstavi “Udaj se muški” Dunje Petrović u režiji Marije Lipkovski (produkcija: Ispad-Centar za interaktivnu umetnost, Beograd).

U konkurenciji za Nagradu bila su glumačka ostvarenja u oblasti komedije, premijerno izvedena u Srbiji, u periodu od 1. septembra 2015. do 31. avgusta 2017.godine. Petočlani Žiri, u sastavu: Olga Odanović (predsednica Žirija), Rada Đuričin, Dušanka Glid Stojanović, Goran Jevtić i Irfan Mensur, razmatrao je trinaest nominovanih glumačkih ostvarenja, a odluku je doneo većinom glasova.

Nagrada “Ljubinka Bobić” ustanovljena je 2005. godine u znak sećanja na znamenitu glumicu, a Miloš Đorđević je šesti laureat ovog staleškog priznanja, nakon Jelisavete Seke Sablić, Anite Mančić, Daniela Siča, Gorana Jevtića i Olge Odanović.

Priznanje se sastoji od bronzane plakete sa likom Ljubinke Bobić, rad akademskog vajara Marine Nićiforović, unikatne  diplome na pergamentu, rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića i od novčanog iznosa. Dodelu Nagrade „Ljubinka Bobić“ pomažu Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.

Datum svečanog uručenja Nagrade “Ljubinka Bobić” glumcu Milošu Đorđeviću biće naknadno utvrđen.

/NAGRADA „MILOŠ ŽUTIĆ“ ZA NEBOJŠU GLOGOVCA

 

Foto: Nenad Petrović - JDP


Žiri Udruženja dramskih umetnika Srbije za Nagradu Miloš Žutić, odlučio je da je najbolje glumačko ostvarenje u pozorišnoj sezoni 2016/2017. uloga Hamleta Nebojše Glogovca u istoimenoj predstavi koju je, po delu Vilijama Šekspira, režirao Aleksandar Popovski u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

            U konkurenciji za Nagradu bila su glumačka ostvarenja premijerno izvedena na teritoriji Srbije u periodu od 30. juna 2016. do 30. juna 2017. godine. Za nagradu je predloženo sedamnaest glumačkih ostvarenja, a petočlani Žiri u sastavu: glumci Nada Šargin (predsednica Žirija), Isidora Minić, Anđelika Simić, Radoslav Milenković i dramaturg Boško Milin, odluku je doneo većinom glasova.     

Nagrada Miloš Žutić ustanovljena je 1994. godine. Sastoji se od plakete sa likom Miloša Žutića, rad akademskog vajara Zvonka Novakovića, od unikatne diplome na pergamentu čiji je autor akademski slikar i scenograf Geroslav Zarić i od novčanog iznosa.

Dodelu Nagrade Miloš Žutić pomažu Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.

/SAOPŠTENJE SEDAM UMETNIČKIH REPREZENTATIVNIH UDRUŽENJA


Povodom grubog kršenja člana 16. Zakona o kulturi i procedure predlaganja kandidata za članove Nacionalnog saveta za kulturu od strane Koordinacionog odbora umetničkih udruženja, Aleksandra Čabraja, narodna poslanica i članica Odbora za kulturu i informisanje je 23.4.2018. u Narodnoj skupštini RS održala konferencija za predstavnike medija.
Novinarima su se obratili Tatjana Mandić Rigonat, potpredsednik UDUS-a, Duško Paunković, predsednik Udruženja književnih prevodilaca Srbije i Gojko Božović, potpredsednik Srpskog PEN centra. Sa press konferencije je izdato sledeće

SAOPŠTENJE SEDAM UMETNIČKIH REPREZENTATIVNIH UDRUŽENJA

Odbor za kulturu i informisanje Narodne skupštine RS je 12. aprila 2018. potvrdio Zbirnu listu kandidata za članove Nacionalnog saveta za kulturu.
Prema članu 16. Zakona o kulturi, kandidate za Nacionalni savet, među ostalim predlagačima, predlažu reprezentativna udruženja, i to za četiri područja kulture. Kandidata za određeno područje treba da predlože udruženja koja imaju reprezentativnost za to isto područje.
Zakon poverava Koordinacionom odboru umetničkih udruženja (u čiji sastav ne ulaze sva reprezentativna udruženja) da organizuje postupak predlaganja članova za Nacionalni savet za kulturu, ali ne i da ih predlaže.
Rukovodstvo Koordinacionog odbora je, međutim, više puta prekršilo zakon u ovom postupku. Pre svega, iako je bilo dužno da to učini, nije obavestilo sva reprezentativna udruženja o tome da je započet postupak predlaganja kandidata, a u dva slučaja je uzurpiralo pravo na odlučivanje (koje po zakonu nema) i zvaničnim putem, bez znanja ovlašćenih predlagača i bez njihove saglasnosti predložilo Ministarstvu kandidate za Nacionalni savet. Rukovodstvo Koordinacionog odbora je, dakle, obmanulo Ministarstvo kulture i informisanja i uvrstilo na listu kandidate za koje nema zakonskog osnova da se na njoj nalaze. Ti kandidati su Živorad Ajdačić, koga je Koordinacioni odbor neovlašćeno kandidovao za područje književnosti i književnog prevodilaštva i Vladimir Logunov, koga je neovlašćeno kandidovao za oblast Pozorišna umetnost, filmska umetnosti i umetnička igra.
Sedam reprezentativnih udruženja, koja su po zakonu ovlašćeni predlagači kandidata za članove Nacionalnog saveta za kulturu, ukazala su Ministarstvu kulture i informisanja i Odboru za kulturu i informisanje Narodne skupštine RS na kršenje zakona u postupku predlaganja kandidata za članove NSK. Pošto je Ministarstvo na kraju dostavilo Zbirnu listu Odboru za kulturu iinformisanje RS, a Odbor ju je većinom glasova potvrdio, sedam reprezentativnih udruženja koja zakon ovlašćuje da predlažu kandidate za Nacionalni savet obraćaju se Narodnoj skupštini RS s molbom da stane u odbranu Zakona i da ne dopusti da se izbor članova za Nacionalni savet za kulturu kompromituje nezakonitim postupkom predlaganja. Nacionalni savet za kulturu neće moći da ima kredibilitet za izvršavanje svojih zadataka ukoliko izbor njegovih članova ne bude sproveden uz striktno poštovanje zakona.
Ovih sedam reprezentativnih udruženja traže da Narodna skupština RS Zbirnu listu vrati Ministarstvu kulture i informisanja, da Ministarstvo organizuje ponovni postupak predlaganja u oblastima u kojima su nelegalno predloženi kandidati za članove ovog tela, a ovlašćena udruženja će, nakon legalno sprovedene procedure, u roku od mesec dana, dostaviti imena kandidata za članove Nacionalnoig saveta za kulturu.
Sedam reprezentativnih udruženja, koja su po zakonu ovlašćeni predlagači kandidata za članove Nacionalnog saveta za kulturu, naglašavaju da ovo njihovo obraćanje narodnoj skupštini ne sme biti stavljeno u politički kontekst, niti povezano sa bilo kojom političkom idejom ili opcijom. Posredi je isključivo strukovni protest protiv kršenja zakona u proceduri za izbor tela koje kulturna javnost smatra izuzetno važnim za funkcionisanje celokupne kulture u zemlji.

UDRUŽENJE DRAMSKIH UMETNIKA SRBIJE
UDRUŽENJE FILMSKIH UMETNIKA SRBIJE
UDRUŽENJE FILMSKIH GLUMACA SRBIJE
UDRUŽENJE BALETSKIH UMETNIKA SRBIJE
SRPSKI PEN CENTAR
SRPSKO KNJIŽEVNO DRUŠTVO
UDRUŽENJE KNJIŽEVNIH PREVODILACA SRBIJE
U Beogradu, 23.04.2018. g.

/Dobričin prsten u 2018. posthumno Nebojši Glogovcu

 

Foto: Nemanja Pančić

Predsedništvo Udruženja dramskih umetnika Srbije, reprezentativnog udruženja u kulturi, u sastavu: Tatjana Mandić Rigonat, potpredsednik, Jelena Kajgo, Vesna Stanković, Aneta Tomašević, Sunčica Milosavljević, Saša Torlaković, Goran Jevitić, Nebojša Ilić i Vojislav Brajović, predsednik, na sednici održanoj 14.3.2018. godine, jednoglasno je odlučio da glumačku Nagradu Dobričin prsten za životno delo u ovoj godini posthumno dodeli NEBOJŠI GLOGOVCU, prvaku Jugoslovenskog dramskog pozorišta i našeg glumišta.

/ NAGRADE                                                                 Opširnije....

/Udruženje dramskih umetnika Srbije dodeljuje značajne umetničke nagrade najuspešnijim pozorišnim stvaraocima. To su:
Nagrada Dobričin prstenglumačka nagrada za životno delo, ustanovljena 1980.godine
Nagrada Bojan Stupica – nagrada za režiju, ustanovljena 1970.g.
Nagrada Miloš Žutić – nagrada za glumu, ustanovljena 1994.g.
Nagrada Ljubinka Bobić – nagrada za glumu na polju komedije, ustanovljena 2005.g.
Osim toga, Udruženje dramskih umetnika Srbije predlaže članove Udruženja za istaknuta društvena i stručna priznanja i nagrade, koje dodeljuju druge organizacije i institucije

LUDUS- POZORIŠNE NOVINE                                         Opširnije....

Pozorišne novine Ludus  namenjene su kulturnoj javnosti naše zemlje, pre svega pozorišnim umetnicima i stvaraocima, stručnjacima iz ove oblasti ali i i ljubiteljima dramske umetnosti i pasioniranim pozorišnim gledaocima.

NOVI BROJ – JUBILEJI POZORIŠTA U SRBIJI - online

Iz štampe je izašao novi, jubilarni, broj pozorišnih novina Ludus. Ovaj dvobroj (200-201) posvećen je jubileju naših novina i, takođe jubilarnom, 30. „Dobričinom prstenu“, prestižnoj glumačkoj nagradi za životno delo, koju dodeljuje Udruženje dramskih umetnika Srbije.
Za Ludus govore dobitnica „Dobričinog prstena“ Milena Dravić, zatim Dušan Kovačević, Dušanka Glid Stojanović, Svetlana Bojković, Vojo Lučić… Uz podsećanje na sve dosadašnje dobitnike „Dobričinog prstena“, u ovom broju o Nagradi i o Mileni Dravić piše Aleksandar Milosavljević.
O Ludusu, njegovom pokretanju i trajanju kroz 200 brojeva, pišu i govore Svetlana Bojković, Zorica Pašić, Aleksandar Milosavljević, Jelena Kovačević, Dejan Mijač, Branka Petrić, Mihajlo Nestorović, Igor Bojović, Zoran Karajić, Darko Nedeljković, Milena Marković.
Ludus piše i o jubilejima Beogradskog dramskog pozorišta i Narodnog pozorišta Niš.
Tema broja je i hronično aktuelan problem položaja i statusa samostalnih umetnika. Ludus objavljuje genezu ovog komplikovanog i teškog problema. A o problemima branše, kroz osvrt na tekst F.G.Lorke, piše Voja Brajović, predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije.
Ludus objavljuje hroniku pozorišnih događaja između dva broja, izveštava o godišnjoj Skupštini Udruženja, o pozorišnim zbivanjima u Zaječaru, Kragujevcu, Somboru… Uz kratak pregled događaja u pozorištima regiona i sveta, list donosi osvrt na pozorišnu praksu evropskih zemalja, pisana i nepisana pravila o međusobnim odnosima pozorišnih aktera.
Ludus predstavlja nove pozorišne publikacije, ovoga puta knjigu Ivana Medenice „Tragedija inicijacije ili nepostojani princ“.
Osim u štampanoj, Ludus je čitaocima predstavljen i u elektronskoj formi na www..ludus-online.rs.

Ludus uređuje Tatjana Nježić, a članovi Redakcije su: Aleksandar Milosavljević, Tatjana Mandić Rigonat, dr Ivan Medenica, Olivera Milošević, Jelena Kajgo, dr Jelena Kovačević, Aleksandra Jakšić, Vukica Strugar.

IZDAVAŠTVO                                                                   Opširnije....

Udruženje dramskih umetnika Srbije je svoju izdavačku delatnost posebno usredsrediлo na Ediciju posvećenu dobitnicima Dobričinog prstena, najznačajnijeg glumačkog priznanja, nagrade za životno delo, koja dobitnike svrstava u red legendi domaće teatarske scene, naslednike velikog dramskog umetnika Dobrice Milutinovića.
U izdanju Saveza dramskih umetnika Srbije objavljene su monografije o dobitnicima Nagrade “Dobričin prsten” od 1992.godine do danas. O prethodnim dobitnicima (od 1980. do 1992.g) monografije je objavio Muzej pozorišne umetnosti Srbije.