ZA ČLANOVE

UDUS VESTI

/NAGRADA “MILOŠ ŽUTIĆ” NENADU JEZDIĆU

 

Foto: Nenad Petrović

Nagrada “Miloš Žutić” za 2018. godinu pripala je dramskom umetniku Nenadu Jezdiću za ulogu Jožefa Kantora u predstavi “Kralj Betajnove” Ivana Cankara u režiji Milana Neškovića i u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

U konkurenciji za Nagradu bila su glumačka ostvarenja u pozorišnim predstavama premijerno izvedenim u Srbiji, u periodu od 1. jula 2017. do 30. juna 2018.godine. Petočlani Žiri, u sastavu: Dragana Đukić, Branislav Zeremski, Nataša Marković, Irfan Mensur i Nebojša Milovanović (predsednik Žirija), razmatrao je sedamnaest nominovanih glumačkih ostvarenja, a odluku je doneo većinom glasova.

Nagrada “Miloš Žutić” je ustanovljena 1994. godine, a sastoji se od plakete sa likom Miloša Žutića, rad akademskog vajara Zvonka Novakovića, od unikatne diplome na pergamentu čiji je autor akademski slikar i scenograf Geroslav Zarić i od novčanog iznosa.

Dodelu Nagrade „Miloš Žutić“ pomažu Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.

Datum svečanog uručenja Nagrade “Miloš Žutić” glumcu Nenadu Jezdiću biće naknadno utvrđen.

 

/ NAGRADE                                                                 Opširnije....

/Udruženje dramskih umetnika Srbije dodeljuje značajne umetničke nagrade najuspešnijim pozorišnim stvaraocima. To su:
Nagrada Dobričin prstenglumačka nagrada za životno delo, ustanovljena 1980.godine
Nagrada Bojan Stupica – nagrada za režiju, ustanovljena 1970.g.
Nagrada Miloš Žutić – nagrada za glumu, ustanovljena 1994.g.
Nagrada Ljubinka Bobić – nagrada za glumu na polju komedije, ustanovljena 2005.g.
Osim toga, Udruženje dramskih umetnika Srbije predlaže članove Udruženja za istaknuta društvena i stručna priznanja i nagrade, koje dodeljuju druge organizacije i institucije

LUDUS- POZORIŠNE NOVINE                                         Opširnije....

Pozorišne novine Ludus  namenjene su kulturnoj javnosti naše zemlje, pre svega pozorišnim umetnicima i stvaraocima, stručnjacima iz ove oblasti ali i i ljubiteljima dramske umetnosti i pasioniranim pozorišnim gledaocima.

NOVI, 202. BROJ LUDUSA - online

Nakon  pauze od gotovo dve godine iz štampe je izašao novi, 202. po redu broj Pozorišnih novina Ludus.
Ludus objavljujemo u susret stogodišnjici udruživanja dramskih umetnika ovih prostora, koju će Udruženje dramskih umetnika obeležiti 2019. godine i posvećen je ovom značajnom jubileju, kao i Nebojši Glogovcu, 31. laureatu Nagrade za životno delo „Dobričin prsten“. Takođe, stranice Ludusa posvećene su jubilejima – 150 godina Narodnog pozorišta, sedam decenija Jugoslovenskog dramskog pozorišta i deceniji subotičkog pozorišnog festivala Desire Central Station.
Ludus, kao i do sada, izveštava o aktuelnim pozorišnim zbivanjima u pozorištima Srbije, regiona i sveta. Za Ludus govore i pišu značajni pozorišni stvaraoci, dobitnici staleških priznanja, umetnici čiji je rad obeležio pozorišnu sezonu: Andraš Urban, Miloš Đorđević, Olga Odanović, Tatjana Mandić Rigonat, Miodrag Krivokapić, Milena Bogavac, Paolo Mađeli, Ivana Dimić... Ludus ilustruju karikature Dušana Petričića, Jugoslava Vlahovića i Predraga Koraksića Coraxa, kao i poštanske markice sa likovima dramskih umetnika.
List uređuje Tatjana Nježić, glavni i odgovorni urednik i članovi Redakcije: Aleksandar Milosavljević, Jelena Kajgo, Tatjana Mandić Rigonat, Ivan Medenica, Jelena Kovačević, Olivera Milošević, Vukica Strugar, Aleksandra Jakšić.
Štampanje ovog broja podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.
Ludus u elektronskoj formi na www.ludus-online.rs.

IZDAVAŠTVO                                                                   Opširnije....

Udruženje dramskih umetnika Srbije je svoju izdavačku delatnost posebno usredsrediлo na Ediciju posvećenu dobitnicima Dobričinog prstena, najznačajnijeg glumačkog priznanja, nagrade za životno delo, koja dobitnike svrstava u red legendi domaće teatarske scene, naslednike velikog dramskog umetnika Dobrice Milutinovića.
U izdanju Saveza dramskih umetnika Srbije objavljene su monografije o dobitnicima Nagrade “Dobričin prsten” od 1992.godine do danas. O prethodnim dobitnicima (od 1980. do 1992.g) monografije je objavio Muzej pozorišne umetnosti Srbije.