ZA ČLANOVE

UDUS VESTI

/SVEČANOSTI URUČENJA NAGRADA
„LJUBINKA BOBIĆ“ I „BOJAN STUPICA“

 

Foto:Narodno pozorište

Nagrada „Ljubinka Bobić“ za najbolje glumačko ostvarenje u oblasti komedije, koja je za 2017.godinu pripala MILOŠU ĐORĐEVIĆU, biće svečano uručena dobitniku u subotu, 10. novembra 2018, na Sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta u Beogradu, nakon izvođenja predstave „Sumnjivo lice“.
Miloš Đorđević nagrađen je za uloge Alekse Žunjića u predstavi „Sumnjivo lice“ Branislava Nušića u režiji Andraša Urbana (produkcija: Narodno pozorište u Beogradu) i Rubeole u predstavi „Udaj se muški“ Dunje Petrović, u režiji Marije Lipkovski (produkcija: ISPAD – Centar za interaktivnu umetnost).

 

Foto:R.Krstinić


Nagrada za režiju „Bojan Stupica“ koja je za 2017. godinu pripala ANDRAŠU URBANU za režiju predstave „Rodoljupci“ Jovana Sterije Popovića u Narodnom pozorištu u Beogradu, biće dobitniku uručena u ponedeljak, 19. novembra na Velikoj sceni Narodnog, nakon izvođenja predstave „Rodoljupci“.

 

 

/ NAGRADE                                                                 Opširnije....

/Udruženje dramskih umetnika Srbije dodeljuje značajne umetničke nagrade najuspešnijim pozorišnim stvaraocima. To su:
Nagrada Dobričin prstenglumačka nagrada za životno delo, ustanovljena 1980.godine
Nagrada Bojan Stupica – nagrada za režiju, ustanovljena 1970.g.
Nagrada Miloš Žutić – nagrada za glumu, ustanovljena 1994.g.
Nagrada Ljubinka Bobić – nagrada za glumu na polju komedije, ustanovljena 2005.g.
Osim toga, Udruženje dramskih umetnika Srbije predlaže članove Udruženja za istaknuta društvena i stručna priznanja i nagrade, koje dodeljuju druge organizacije i institucije

LUDUS- POZORIŠNE NOVINE                                         Opširnije....

Pozorišne novine Ludus  namenjene su kulturnoj javnosti naše zemlje, pre svega pozorišnim umetnicima i stvaraocima, stručnjacima iz ove oblasti ali i i ljubiteljima dramske umetnosti i pasioniranim pozorišnim gledaocima.

NOVI BROJ – JUBILEJI POZORIŠTA U SRBIJI - online

Dvobroj 200/201 posvećen je jubileju naših novina – njegovom pokretanju i trajanju kroz 200 brojeva, i, takođe jubilarnom, 30. Dobričinom prstenu, prestižnoj glumačkoj nagradi za životno delo, koju dodeljuje Udruženje dramskih umetnika Srbije, a čiji je laureat Milena Dravić. Ludus piše i o jubilejima Beogradskog dramskog pozorišta i Narodnog pozorišta Niš. Tema broja je i hronično aktuelan problem položaja i statusa samostalnih umetnika. Ludus objavljuje i hroniku pozorišnih događaja između dva broja, izveštava o godišnjoj Skupštini Udruženja, o pozorišnim zbivanjima u Zaječaru, Kragujevcu, Somboru… Uz kratak pregled događaja u pozorištima regiona i sveta, list donosi osvrt na pozorišnu praksu evropskih zemalja, pisana i nepisana pravila o međusobnim odnosima pozorišnih aktera, a predstavlja i nove pozorišne publikacije...
Osim u štampanoj, Ludus je čitaocima dostupan i u elektronskoj formi na www..ludus-online.rs.

IZDAVAŠTVO                                                                   Opširnije....

Udruženje dramskih umetnika Srbije je svoju izdavačku delatnost posebno usredsrediлo na Ediciju posvećenu dobitnicima Dobričinog prstena, najznačajnijeg glumačkog priznanja, nagrade za životno delo, koja dobitnike svrstava u red legendi domaće teatarske scene, naslednike velikog dramskog umetnika Dobrice Milutinovića.
U izdanju Saveza dramskih umetnika Srbije objavljene su monografije o dobitnicima Nagrade “Dobričin prsten” od 1992.godine do danas. O prethodnim dobitnicima (od 1980. do 1992.g) monografije je objavio Muzej pozorišne umetnosti Srbije.