ЗА ЧЛАНОВЕ

ВЛАСТИМИР ЂУЗА СТОЈИЉКОВИЋ                                    

Властимир Ђуза Стојиљковић
Монографија посвећена добитнику „Добричиног прстена“
Издавач: Савез  драмских уметника Србије
Приредио: др Зоран Т. Јовановић
Објављена: 2002.
Тираж: 500 примерака
Цена: 800 динара

О ЂУЗИ ИСЦРПНО
(приказ монографије објављен у листу "Борба" 13.03.2003; аутор приказа Светозар Радоњић Рас)

Појавила се богата моногафија “Властимир Ђуза Стојиљковић”. Овај истакнути глумац добитник је Награде “Добричин прстен” за 2001. годину, а монографију о његовом живоу и раду приредио је Зоран Т. Јовановић, наш познати театролог.
У првом дијелу монографије, насловљеном “Властимир Ђуза Стојиљковић њим самим”, говори глумац сам о себи, о свом поријеклу, породици, школовању, уласку у токове позоришне умјетности, о својим заносима и раду. Казивање је живахно, анегдотично, аргументовано и скромно. У другом дијелу књиге”Критичари, театролози” седамнаест наших познатих театролога и критичара говори о људском лику, стваралачким одликама и дометима Ђузе Стојиљковића. Ту су прилози Јована Ћирилова, Мухерама Первића, Милутина Чолића, Милосава Буце Мирковића, Александра Обреновића, Радомира Путника, Ђорђа Ђурђевића, Слободана Турлакова и других истакнутих, старијих и млађих, критичара и театролога. Трећи део ове монографије уступљен је редитељима који су радили с овим свестраним глумцем: Дејан Мијач, Љубомир Муци Драшкић, Влада Вукмиовић, Владимир Јевтовић, Александар Ђорђевић, Небојша Брадић, Славенко Салетовић, Радослав Златан Дорић и Братислав Петковић. Ова плејада београдских редитеља, сви до једнога, дају ласкаве оцјене креативним могућностима и дометима Властимира Ђузе Стојиљковића које он, заиста, заслужује. Занимљиво је и четврто поглавље “Глумице, глумци, сарадници” дакако информативно, у коме двадесетседам истакнутих глумачких имена и других стваралаца, од Ренате Улмански и Татјане Лукјанове, преко Љубе Тадића, Радета Марковића, Љиљане Ђоковић и других, па до Бранислава Циге Јеринића, Војислава Бубише Симића и Николе Мајсторовића, с много симпатија говоре о драгоценој сарадњи са Ђузом.
Обиман је и посебно значајан пети дио монографије “Документација”. Прво је Зоран Т. Јовановић педантно обрадио позоришне улоге, њих око 150, остварене на сцени Окружног народног позоришта Крушевац, Београдског драмског позоришта, Савременог позоришта, Атељеа 212, Позоришта на Теразијама, Звездара театра, Народног позоришта Београд, Крушевачког позоришта, Малог позоришта “Душко Радовић” и на другим сценама, фестивалима и сл. Јовановић је средио и документацију о филмским остварењима изузетног глумца као и, у сарадњи с Драганом Чолић Биљановски, избор позоришних критика и селективну библиографију. Бојана Андрић приредила је преглед Ђузиних глумачких креација у емисијама Телевизије Београд, а Александра Рајић Жикић радио драмска остварења овог глумца. Обрађене су, такође, награде и признања која је за свој рад заслужено добио В-Ђ.Стојиљковић.
Добро осмишљена и предано реализована монографија.