ЗА ЧЛАНОВЕ

МИРA БАЊАЦ                                    

Мира Бањац
Монографија посвећена добитнику „Добричиног прстена“
Издавачи: Савез драмских уметника Србије и Позоришни музеј Војводине
Приредио: Зоран Максимовић
Објављена: 2002.
Тираж: 500 примерака
Цена: 800 динара

О ВЕЛИКОЈ ГЛУМИЦИ ИЗ РАЗЛИЧИТИХ УГЛОВА
(из приказа монографије објављеног у новосадском "Грађанском листу" 25.04.2002; аутор приказа: С. Продановић)

Монографија је интересантна, одлично конципирана и у односу на монографије посвећене претходним добитницима "Добричиног прстена" разликује се по осавремењеном дизајну за који је заслужан Ненад Богдановић.
"Сви добитници "Добричиног прстена" су величине самим тим што су добили ово признање. Али, свако од њих је, пре свега, личност, тако да сам се приређујући књигу руководио Мирином личношћу. Желео сам да књига што више говори о њој, да буде она, да има душу и да буде животна. Људе који су писали текстове за књигу упућивао сам да Миру сагледају из свог угла: из угла из ког је најбоље познају, а да се при томе неке ствари не понављају у више текстова" - каже Зоран Максимовић, приређивач монографије.
Монографија садржи дванаест поглавља кроз која је чувена глумица представљена као позоришно, редитељско, филмско, радијско, телевизијско и педагошко лице, али као "прво лице једнине". Представљање свих лица Мире Бањац почиње малим есејом о њој, који је написао Зоран Максимовић и кроз који он говори како Миру доживљава као глумицу. Наравно, монографија садржи и попис њених улога (на филму и у позоришту и радио драмама), позоришних режија, телевизијских емисија, награда и признања, а ту су и изводи из критика... Младом театрологу Максимовићу помагали су сарадници, а одазвао се и велики број Мириних колега и пријатеља да напише прилоге о њој.