ЗА ЧЛАНОВЕ

РАДЕ МАРКОВИЋ                                   

Раде Марковић
Монографија посвећена добитнику „Добричиног прстена“
Издавачи : Савез драмских уметника Србије
Приредио: др Зоран Т. Јовановић
Објављена: 2001.г.
Тираж: 500 примерака
Цена: 800 динара

ТВОРАЦ НОВИХ ПУТЕВА
(из приказа монографије објављеног у листу "Политика", 16.03.2002; аутор приказа Радомир Путник)

Радомир Раде Марковић, истакнути позоришн, филмски и телевизијски гумац као и педагог, добитник је “Добричиног прстена” за 1998, најзначајније награде за глуму у нас. По добро уведеном обичају – раније Музеја позоришне уметности, а данас Савеза драмских уметника Србије – добитник ове награде добија и монографију или зборник радова посвећен његовом укупном стваралаштву. Приређивач зборника, театролог Зоран Т. Јовановић, књигу је компоновао из четири дела и увода. У уводном делу објављено је саопштење жирија за доделу награде и образложење које је бираним речима написла Вида Огњеновић, председник Жирија.
Први део књиге носи наслов “Раде Марковић њим самим”. У овом одељку Зоран Јовановић исписује биографију Радета Марковића и преглед значајних датума у животу и раду глумца, док Феликс Пашић води исцрпан разговор с Марковићем, настојећи да проникне у елементе Марковићеве глумачке поетике.
Други део књиге садржи прилоге великог броја театролога, позоришних критичара и редитеља који с разних становишта осветљавају глумачку личност слављеника. Поред осталих, прилоге су написали Миленко МисаиловићПетар Марјановић, Ранко Мунитић, Бранко Плеша, Дејан Мијач и Боро Драшковић.
У трећем делу књиге о Марковићу пишу глумци и сарадници с којима је Марковић учествовао у великом броју позоришних, филмских, телевизијских и радио послова. Занимљиви су прилози Ксеније Јовановић, Оливере Марковић, Љубе Тадића и Лазара Ристовског, као и написи Марковићевих студената, данас већ глумаца који полако преузимају значајне позоришне задатке у позориштима у Београду и Новом Саду, Душана Јакишића, радмиле Томовић-Гринвуд и Милана Чучиловића.
Четврти део зборника нуди прегледну документацију о Марковићевом глумачком и педагошком путу; из прецизно установљених података читалац ће добити поуздан увид и развојни и уметнички пут Радета Марковића. На филму је одиграо 81 улогу, у телевизијским драмама, серијама и другим емисијама 62 улоге, учествоавао је у 186 радио драма, а на позоришним сценама остварио је укупно 96 улога. Као професор глуме на Академији уметности у Новом Саду извео је четири класе са укупно 39 студената. Награђен је свим најзначајнијим стручними друштвеним наградама и признањима (Стеријина награда, три Арене, Гавелина награда ... )
Књига о Радету Марковићу вишеструко осветљава његову глумачку уметност у свим медијима. Током пет деценија глумачког присуства, пре свега на позоришној сцени, Марковић је стекао неподељена признања критике, публике и колега због најмање два разлога: дубоке оданости, може се рећи пуне посвећености позиву, што је најчешће доносило врхунска остварења, као и непосусталог трагалаштва за новим, савременим и модерним глумачким изразом, којим је настојао да помери стандарде у глуми у чему је био један од твораца авангардних позоришних путева у нашој средини. Зборник о Радету Марковићу, у ствари, књига је оданости и захвалности једноме од наших најпостојанијих глумаца у периоду од Другог светског рата па до новога миленијума.