ЗА ЧЛАНОВЕ

ДИЈАЛОЗИ О ВОЈИ БРАЈОВИЋУ                                    

Дијалози о Воји Брајовићу
Монографија посвећена добитнику „Добричиног прстена“
Издавач: Удружење драмских уметника Србије
Приредио: Драган С. В. Бабић
Објављена: 2010.г.
Тираж: 500 примерака
Цена: 800 динара

ТАНДЕМ
(приказ књиге објављен у "Блицу " 15.01.2011; аутор приказа: Јован Ћирилов)
Драгана Бабића је Удружење драмских уметника Србије позвало да буде аутор оних монографија које се праве кад неко од глумаца добије „Добричин прстен“. Хистрион бива прстенован на свечаној додели, а онда настаје рад на књизи, те она бива једног тренутка објављена. Најчешће кад смо сви већ сметнули с ума да је тај и тај прстен добио, осим можда самог лауреата. Воја је међу срећнијима. Награду је добио 2009, а књига је објављена већ 2010. године.
Значи, током свих тих месеци на књизи, која се овог пута зове „Дијалози о Воји Брајовићу”, радио је озбиљан тим. То су: Драган Бабић, као аутор, а гле чуда и лектор, удружење са Љиљаном Ђурић на челу уз помоћ Душке Марковић, дизајнер Милан Антанасијевић, податакарка мр Јелена Ковачевић, а уз материјалну подршку Фонда „Филип и Мадлена Цептер“.
Језгро књиге чини дијалог Драгана Бабића са Војом Брајовићем. Сваки пут читамо шта се тог дана догађало на основу објављених исечака из новина. Већ на почетку првог дијалога вођеног 18. марта 2010. године у загради стоји да се чује глас Невене Никитин која припрема репертоар за наредни месец. А током једног од наредних дијалога бележи се упад ватрогасца који тражи да се отворе прозори: „Пушите, па се укључио алармни уређај!“. Затим се придружује нова саговорница - Ивана Димић. Једном речју, живот се преплиће са уметношћу, труди се да то уочимо уредник Бабић.
На 190. страни књиге читамо како Милица Михајловић са Бабићем чека свог колегу и мужа Воју Брајовића који по обичају касни. И који на 195. страни стиже. Ту следи спонтан разговор. Неког од дана у дијалог се укључује Дејан Мијач. Није заобиђена ни чињеница да је понешто лануо и пас Пишта. А преко емаила укључио се још један редитељ - Слободан Унковски. Ту и дијалозима дође крај... Следи списак улога прстенованог славодобитника у свим медијима, а, богами, и функције нашег глумца као друштвеног бића. Прича се да је уз понеку анегдоту ведро, али и успешно обављао улогу министра културе. Тад није играо неког другог, већ, сасвим по Станиславском, себе у датим околностима.