ZA ČLANOVE

NAGRADE                                        

Udruženje dramskih umetnika Srbije dodeljuje značajne umetničke nagrade najuspešnijim pozorišnim stvaraocima. To su:

Nagrada Dobričin prstenglumačka nagrada za životno delo, ustanovljena 1980.godine
Nagrada Bojan Stupica – nagrada za režiju, ustanovljena 1970.g.
Nagrada Miloš Žutić – nagrada za glumu, ustanovljena 1994.g.
Nagrada Ljubinka Bobić – nagrada za glumu na polju komedije, ustanovljena 2005.g.

Osim toga, Udruženje dramskih umetnika Srbije predlaže članove Udruženja za istaknuta društvena i stručna priznanja i nagrade, koje dodeljuju druge organizacije i institucije.

DOBRIČIN PRSTEN                                                                                                              Opširnije....

Dobrica Milutinović

Godine 1980, na dan stogodišnjice rođenja Dobrice Milutinovića, Nagradu “Prsten Dobrice Milutinovića”, ustanovili su Muzej pozorišne umetnosti Srbije i Udruženje dramskih umetnika Srbije. Nagrada se dodeljuje istaknutim glumcima za celokupno glumačko ostvarenje, za životno delo.
Od 1994. godine Udruženje (tada Savez) samostalno dodeljuje ovo najznačajnije glumačko priznanje u zemlji. Nagradu čine: zlatna kopija prstena Dobrice Milutinovića sa ugraviranim imenom dobitnika i unikatna diploma na pergamentu (rad akademskog slikara i vajara Geroslava Zarića).BOJAN STUPICA                                                                                                                Opširnije....

Bojan Stupica

Nagrada je ustanovljena je 1970. godine, kao najveće, tada jugoslovensko, priznanje za režiju, sa željom  da prisustvo velikog reditelja Bojana Stupice bude trajno sačuvano, da istakne njegov udeo u razvoju pozorišne umetnosti i podstakne na nova traženja i originalna rešenja u oblasti pozorišne režije, koju je Bojan Stupica unapređivao, razvijao i dao joj posebno obeležje.
Nagrada se sastoji od bronzane plakete sa likom Bojana Stupice, rad vajara Stevana Bodnarova, unikatne diplome, rad slikara Geroslava Zarića i novčanog iznosa.


MILOŠ ŽUTIĆ                                                                                                                     Opširnije....

Мiloš Žutić

Udruženje je ovu nagradu ustanovilo 1994. godine »kao spomen na znamenitog glumca – znamenitog po duhovnosti i misli, po poštovanju jezika i govora, po snazi izraza i osećanja. Nagrada se dodeljuje za najbolje glumačko ostvarenje, za ulogu koja se može okarakterisati kao tragalačka i kao putokaz u glumi.
Nagrada se sastoji od plakete u bronzi sa likom Miloša Žutića (rad akademskog vajara Zvonka Novakovića), od unikatne diplome na pergamentu (rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića) i od novčanog iznosa.


LJUBINKA BOBIĆ                                                                                                              Opširnije....

Ljubinka Bobić

Nagrada Ljubinka Bobić ustanovljena je 2005. godine, u znak sećanja na znamenitu glumicu – znamenitu po sposobnostima da ulogu oplemeni uzbudljivim detaljima, da igri obezbedi elemente novog na planu pokreta, mimike i dikcije, na polju komičkog i komedije uopšte. 
Nagrada se svake druge godine dodeljuje glumici ili glumcu za ulogu koja mora biti tragalačka, inovativna i koja se može označiti kao sasvim nova smernica glumačkog izraza na polju komedije.
Nagrada se sastoji od plakete u bronzi sa likom Ljubinke Bobić (rad Marine Nićiforović), od unikatne diplome na pergamentu (rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića) i od novčanog iznosa.