ЗА ЧЛАНОВЕ

udus ПРЕМИНУО БОРА ТОДОРОВИЋ

Bora TodorovicДанас је у Београду, у осамдесет четвртој години, преминуо наш велики и легендарни филмски, позоришни и телевизијски глумац БОРА ТОДОРОВИЋ, део најславније генерације Атељеа 212, који су својим уметничким радом, шармом и игром створили посебан стил глуме и обележили историју не само Атељеа 212, већ и позоришну и филмску уметност на овим просторима.
Комеморација ће бити одржана у Атељеу 212 у четвртак 10. јула у 13 часова.
Сахрана и кремација у четвртак, 10. јула у 16х на Новом гробљу.
Родјен је у учитељској породици у Београду, 5. новембра 1929. године. Студије машинства је заменио глумом на Позоришној академији са Љубом Тадићем, Слободаном Цицом Перовићем и Марком Тодоровићем у класи професора Јозе Лауренчића.
Његов први позоришни ангажман био је у Београдском драмском позоришту, али је са сестром Миром Ступицом и њеним тадашњим супругом Бојаном Ступицом убрзо отиштао у Загреб и четири године радио на сцени Хрватског народног казалишта (1964-1969). Играо је у представама: Смрт трговачког путника, Бабу дол, Звјездани часови човјечанства.
По повратку у Београд постаје стални члан Позоришта Атеље 212 где игра у представама: Арсеник и старе чипке (Мортимер), Спровод (Казек), Крмећи кас (Тодор), РАзвојни пут Боре Шнајдера (Витомир), Капе доле (Одаџија), Псеће срце (Шаров Полиграф Полиграфовић/клим Чугункин), Радован Трећи (Јеленче), Маратонци трче почасни круг (Лаки Топаловић), Чудо у шаргану (Миле), Аудијенција Вернисаж (Михаел), Вештина (Том), Повратак (Лени).
У Звездара театру остварује улоге у представама Мрешћење Шарана, Пазарни дан, Лари Томпсон - трагедија једне младости, Повратак (Макс).
Незаборавне улоге остварио је у филмовима и ТВ серијама: Кораци кроз маглу, Рој, Стићи пре свитања, Посебан третман, Мистер Монтенегро, О покојнику све најлепше, Балкан експрес 1 и 2, Балкански шпијун, Национална класа, Тајванска канаста, Маратонци трче почасни круг, Ко то тамо пева, Дом за вешање, Подземље, Професионалац, Сиви дом, Дипломци, Цео живот за годину дана, Љубав ах љубав, Радјање радног народа....
Добитник је бројних признања и награда: Стеријина награда за глуму за улогу Лакија Топаловића у представи "Маратонци трче почасни круг", "Мрешћење шарана", "Псеће срце", "Лари Томпсон-трагедија једне младости", Златни медаљон "Љубише Јовановић"за улогу у представи "Лари Томспон- трагедија једне младости", Награда "Зоранов брк" за улогу у представи "Повратак", Награда "Павле Вујисић" за животно дело, "Златна клапа", "Златни екран", Награда "Гран приx" за улогу у филму "Професионалац" у Монте Карлу, 2003. год, Филмска награда Наиса за најбољег глумца Филмског фестивала у Нишу 2003. године, за улогу у филму "Професионалац". 

Награду "Добричин прстен" коју Удружење драмских уметника Србије додељује за животно дело, Бора Тодоровић добио је 2006. године.

udus НАГРАДА БОЈАН СТУПИЦА – ЗА 2013. ГОДИНУ ПРИПАЛА ЈЕ РЕДИТЕЉУ БОРИСУ ЛИЈЕШЕВИЋУ

-Најугледна и најзначајнија награда за позоришну режију – Награда Бојан Ступица  – за 2013. годину припала је редитељу Борису Лијешевићу, тридесетом по реду лауреату овог признања Удружења драмских уметника Србије.
Борис Лијешевић награђен је за најбољу режију у конкуренцији 14 премијерно изведених представа у нашим професионалним позориштима у двогодишњем протеклом периоду - од 1. априла 2011. - 31. марта 2013. године. Награђена представа је Чаробњак Федора Шилија, која је на редовном репертоару Народног позоришта у Сомбору.
Жири је једногласну одлуку донео 12.06.2014. године, а радио у саставу: глумица Тања Бошковић, претходни лауреат - редитељка Ива Милошевић (председница Жирија), глумац Милан Цаци Михаиловић, редитељ Драгослав Шиља Тодоровић и драматург и драмски писац Жељко Хубач.
Награда Бојан Ступица се састоји од плакете са ликом Бојана Ступице, рад академског вајара Стевана Боднарова, од уникатне дипломе на пергаменту чији је аутор академски сликар и сценограф Герослав Зарић и од новчаног износа.
Доделу Награде финансијски подржава Министарство културе и информисања Републике Србије и Секретаријат за културу града Београда.
Награда ће Борису Лијешевићу бити додељена почетком наступајуће позоришне сезоне, у септембру/октобру 2014. године.

udus НАГРАДА "ЉУБИНКА БОБИЋ" ЗА 2013 ГОДИНУ, ПРИПАЛА ЈЕ ГОРАНУ ЈЕВТИЋУ

-Бијенална глумачка награда Удружења драмских уметника Србије, Награда "Љубинка Бобић" за 2013 годину, припала је Горану Јевтићу за улогу Роџера /Гарија  у представи »Иза кулиса« Мајкла Фрејна, у режији Југа Радивојевића и у извођењу ансамбла Позоришта »Бошко Буха« из Београда.
Награда је установљена 2005. године у знак сећања на знамениту глумицу Љубинку Бобић, а основна мерила  су да остварена улога мора бити трагалачка, иновативна и може се оценити као сасвим нова смерница глумачког израза на пољу комедије. Ово признање састоји се од бронзане плакете са ликом Љубинке Бобић, рад академског вајара Марине Нићифоровић, ориганалне осликане дипломе на пергаменту, рад академског сликара и сценографа Герослава Зарића и од новчаног износа.
Горан Јевтић је четврти лауреат овог нашег признања, након Јелисавете Секе Саблић, Аните Манчић и Даниела Сича.
У конкуренцији за награду била су сва глумачка остварења на пољу комедије премијерно изведена у професионалним позориштима Србије у периоду од 1. септембра 2011. до 31. августа 2013. године, а овога пута номиновано је десет глумачких остварења.
Жири је одлуку донео 3. јуна 2014. године већином гласова, а радио је у саставу: глумица Нела Михаиловић (преседница Жирија), драматург Младен Поповић, редитељ Југ Радивојевић и претходни добитник – глумац Даниел Сич.

udus НАГРАДА МИЛОШ ЖУТИЋ ЗА 2013. ПРИПАЛА ГЛУМЦУ САШИ ТОРЛАКОВИЋУ

nagrada Milos ZuticУгледна глумачка годишња награда Удружења драмских уметника Србије – Награда Милош Жутић - припала је за 2013. годину драмском уметнику, истакнутом глумцу Саши Торлаковићу, који је тиме постао 19. лауреат тог нашег признања.
Саша Торлаковић награђен је за најбоље глумачко остварење изведено премијерно у нашим професионалним позориштима у периоду од 30. јуна 2012. до 30. јуна 2013. године, за тумачење лика Томаса Мана у представи Чаробњак  Федора Шилија, у режији Бориса Лијешевића и у продукцији и извођењу Народног позоришта у Сомбору.
У конкуренцији за Награду било је 18 глумаца са 21 глумачким остварењем.
Петочлани Жири је одлуку о добитнику Награде донео 23.05.2014. године већином гласова, а радио је у саставу: глумци Танасије Узуновић (председник Жирија), Милена Павловић Чучиловић и Ненад Стојменовић (претходни лауреат), театролог Ана Тасић и драмски писац Игор Бојовић.
Доделу Награде Милош Жутић помажу Министарство културе и информисања Републике Србије и Секретаријат за културу града Београда.
Свечано уручење Награде Саши Торлаковићу биће уприличено на сцени Народног позоришту у Сомбору у недељу, 15. јуна 2014. године, у 01 сат по поноћи, пред сам почетак представе Доктор Нушић у којој наш лауреат такође игра у оквиру сомборског 22. Позоришног маратона.

udusВРТИЋ "ДРАГАН ЛАКОВИЋ"

Секретаријат за образовање и дечју заштиту града Београда прихватио је иницијативу Удружења драмских уметника Србије и Дневног листа „Блиц“ да  један вртић у Београду понесе име Драгана Лаковића и 10.03.2014.г. донео Одлуку да се вртићу у Блоку 61 у Новом Београду додели име „Драган Лаковић“.

У образложењу се, између осталог, наводи да је одлука донета „како би се град Београд одужио познатом глумцу и певачу песама за децу, уз које одрастају и данашње генерације. Драган Лаковић волео је живот и људе и био омиљен и код својих колега, у позоришту и на телевизији, и свакако заслужује да један вртић понесе његово име“.

udus16. РЕДОВНА ИЗБОРНА СКУПСТИНА УДУС-А                                      

Поштоване колеге,
обавештавамо вас да су чланови Удружења драмских уметника Србије (УДУС), на 16. Редовној изборној Скупштини одржаној 5.12.2013. у Позоришту на Теразијама у Београду, донели следеће одлуке:

  1. Једногласно су прихваћени Извештај Надзорног одбора, Извештај о раду и Финансијски извештај Председништва у мандату Љиљане Ђурић за период од 1.11.2012. до 31.10.2013. године
  2. За председника УДУС-а у наредном трогодишњем мандату већином гласова изабран је глумац Војислав Брајовић, а Скупштина је верификовала Председништво у саставу Бранимир Брстина, глумац, Горан Јевтић, глумац,  Јелена Кајго, драматург, Татјана Мандић Ригонат, редитељ, Весна Милекић Станковић, глумица, Саша Торлаковић, глумац, Ненад Тодоровић, редитељ и Снежана Средојевић Лауренчић, организатор.
  3. Једногласно су у Суд части изабрани Милица Краљ, редитељ, Милена Марковић, драмски писац, Предраг Ејдус, глумац, Бојана Малкановић Удицки, глумица и Александар Груден, глумац и два заменика чланова – глумице Стела Ћетковић и Јелена Чворовић.
  4. Једногласно су у Надзорни одбор изабрани глумац Борис Радмиловић, Љиљана Тодоровић, редитељ и глумица Бранка Шелић, а као заменик члана изабран је глумац Небојша Миловановић.
  5. Једногласно је усвојен Финансијски план за 2014. годину

Позивамо још једном све наше колеге да чешће и истрајније указују на проблеме унутар професије, да траже реакцију УДУС-а и колега сваки пут када су угрожена њихова права, да не пристају на понижавајуће услове ангажовања и рада, на условљавања код уговарања и исплате ауторских хонорара, на разне врсте мобинга, да код исплатилаца уговорене обавезе инсистирају на поштовању закона и др. Само тако ћемо моћи да се одупремо многим изазовима који се свакодневно постављају као препрека нашем сталежу.
Сви заједно се морамо потрудити да повратимо дигнитет професији уметника, да својим деловањем не само у оквиру уметничког наступа већ и јавним, друштвеним иступањима покажемо спремност да иницирамо промене и да у њима активно учествујемо.

/ НОВИ БРОЈ ТЕКУЋЕГ РАЧУНА

Нови број текућег рачуна Удружења драмских уметника Србије је

200-2711270101033-28

отворен код Банке Поштанска штедионица А.Д. Београд.

1  2  3  4  5  6