ЗА ЧЛАНОВЕ

/КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУ НАГРАДЕ ЉУБИНКА БОБИЋ ЗА 2013. ГОДИНУ

Удружење драмских уметника Србије

расписује

Ј А В Н И  П О З И В - К О Н К У Р С


за предлагање кандидата за доделу Награде

“ Љ У Б И Н К А   Б О Б И Ћ


у 2013. години

Награда се додељује драмским уметницима (глумицама и глумцима) за најбоље глумачко остварење у области комедије.
У конкуренцији за Награду могу учествовати све остварене улоге у професионалним позориштима са територије Србије, у представама премијерно изведеним у периоду од 1. септембра 2011. до 31. августа 2013. године.
Основна мерила су: да је остварена улога, насловна, главна, велика или значајна, да је остварена у комедији, да је трагалачка, иновативна и да се може се означити као сасвим нова смерница глумачког израза на пољу комедије.
Предлагачи кандидата могу бити професионална позоришта, драмски уметници, дирекције и селектори позоришних фестивала, позоришни критичари, редакције стручних и других часописа из области културе, као и уметничке установе, институције и удружења.
Предлоге са писаним образложењем могу се слати или доставити већ од данас, а најкасније до 30. септембра 2013. године, на адресу:
Удружење драмских уметника Србије, 11.158 Београд,
Студентски трг 13/VI, или е-маилом на адресу: udus@udus.org.rs       

УДУС – ПУНОПРАВНИ ЧЛАН ЕВРОПСКЕ АСОЦИЈАЦИЈЕ УМЕТНИКА

„Уметници својим вештинама не би требало само да граде мостове - они би такође требало да  искористе прилику да их пређу“, изјавили су учесници на  годишњој конференцији ЕЦА која је одржана 10. новембра 2012. у Вилнусу.
У марту ове године, Кординациони одбор Уметничких удружења Србије (КОО) и званично је постао део Европске асоцијације уметника (ЕЦА). Годишња конференција одржана је у Литванији и председавајућа КОО, Љиљана Ђурић, која је и иницирала приступање српских уметника Асоцијацији, учествовала је у раду скупа, на коме је главна расправа вођена на тему како сачувати културне разноликости европских заједница и промовисати интеркултурне дијалоге. Конференција је окупила четрдесет представника 27 земаља – двадесет и пет из Европске Уније и Хрватску и Србију као придружене чланове.
Приступ Европи уметницима  ван "тврђаве" била је тема којом се обратио Лудвиг Лахер, књижевник и члан управног одбора аустријске УНЕСКО-комисије, указавши на чињеницу да је  процедура за добијање виза и даље је неразумна препрека - НВО и власти у Аустрији  сарађују и подржавају уметнике и европске организаторе догађаја ван Европе да превазиђу ове проблеме.
Једно од кључних питања, како  ЕЦА може да  настави да доприноси инклузији европских друштва у делима сарадње на основу толеранције и поверења, када се многи од националних чланова ЕЦА суочавају са финансијским потешкоћама, покренула је   Колбрун Халдорсдотир, председница ЕЦА и истакла да постоји жеља да се победи овај изазов.
Схватајући ситуацију у којој се тренутно налазе српски уметници, ЕЦА је понудила помоћ око решавања неких правних проблема и регулисања положаја уметника. УДУС ће убудуће на свом wеб сите-у, као и на страници Лудус онлине преносити све вести везане за међународне сусрете, радионице, конкурсе које ЕЦА подржава

РЕДАКЦИЈА ДЕЧИЈЕГ И ШКОЛСКОГ ПРОГРАМА ОРГАНИЗУЈЕ КАСТИНГ ЗА ГЛУМЦЕ И ГЛУМИЦЕ

Редакција дечјег и школског програма има у плану нове пројекте, па тим повом организује кастинг за глумце и глумице до 35 година старости. Уколико сте заинтересовани за сарадњу, пошаљите своју кратку биографију са фотографијом на мејл секретара Редакције дечјег и школског програма до 30.8.2012.
Бићете обавештени о тачном времену и распореду кастинга, који це почети од 5.септембра у Таковској 10.
Мејл на који мозете да саљете Васе пријаве је: marija.urosevic@rts.rs или jelena.popadic@rts.rs

/САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ, АТЕЉЕ 212

Број: 440/1
14.6.2012.
СРЕДСТВИМА ЈАВНОГ ИНФОРМИСАЊА
Редакцијама за културу

САОПШТЕЊЕ

Удружење драмских уметника Србије даје пуну подршку захтевима чланова ансамбла Позоришта Атеље 212 за смену управника Кокана Младеновића, односно за остваривање основног права сваког глумца: права на игру.
Проблеми драмских уметника свих профила, не само глумаца, постали су последњих година – због непостојања системских закона и примењиве законске регулативе – горући проблеми наше културе. Самовоља управника позоришних кућа, са јаким политичким и медијским позицијама, те отворен простор за злоупотребе положаја и овлашћења, остављају глумце, али и остале позоришне посленике, без могућности да  на достојанствен начин одбране своју професију и  лични и уметнички интегритет.
Отворена је сезона лова на најизложенију јавну професију и своди хистрионе на "изводјаче глумачких радова", препуштене (заједно са свим осталим театарским уметницима - писцима, редитељима, итд)  хировима, личним афинитетима и анимозитетима управа и различитим манипулацијама. 
Ситуација у Атељеу 212 само је врх леденог брега. Готово идентичне проблеме последњих година имали су глумци у Новом Саду, Зајечару, Крагујевцу, а тренутно имају уметници, али и уметнички сарадници у Народном позоришту у Нишу. Нажалост, тек протестом чланова ансамбла Позоришта Атеље 212, јавности постаје јасна величина и озбиљност проблема.
Удружење драмских уметника Србије сматра да је неопходно у најскоријем могућем року направити осмишљена системска решења и то усаглашавањем постојећег Закона о култури са другим важећим законима, али и израдом и усвајањем Закона о позоришту и тако омогућити драмским уметницима да се баве театром на професионалан и одговоран начин.
Позоришна уметност је један од најосетљивијих, али и најистакнутијих сегмената културе једне земље и просто је невероватно да у последњих дванаест година ништа није урадјено да се ова област регулише. Надамо се, такодје, да ће до тад, оснивачи не само Атељеа 212 већ и остали, успети да овакве проблеме у својим срединама реше на одговарајући начин, са жељом да унапреде културу и установе културе у својим срединама, подржавајући све специфичности позоришта и професија позоришних стваралацаЗа

Председништво Удружења драмских уметника Србије
Љиљана Ђурић, председник, с.р.

/Саопштење за медије

 

/ТРИБИНА ЛУДУСА НА СТЕРИЈИНОМ ПОЗОРЈУ

Удружење драмских уметника Србије и Стеријино позорје организују

ТРИБИНУ ЛУДУСА НА СТЕРИЈИНОМ ПОЗОРЈУ

субота, 26. мај 2012.године, у 13 сати
Српско народно позориште, Горњи фоаје сцене "Пера Добриновић"

Теме:

  1. политичност и позориште
  2. регионална сарадња у позориштима
  3. место и улога позоришних (уметничких) гласила

Учесници: Татјана Њежић, уредница позоришних новина Лудус; Александар Милосављевић, члан Редакције Лудуса; Мирослав Мики Радоњић, члан Редакције Лудуса


/ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ О ЈЕЛИСАВЕТИ СЕКИ САБЛИЋ 

Промоција монографије о

Јелисавети Секи Саблић

добитници Награде за животно дело
Добричин прстен
у 2010.години

одржаће се у среду, 30. маја 2012.године, у 13 сати
у Позоришту Атеље 212 (Горњи фоаје), Београд, Светогорска 21

Коприређивачи монографије:
др Зоран Т. Јовановић
Тамара Бијелић

1  2  3  4  5  6