ЗА ЧЛАНОВЕ

/ТРИБИНА ЛУДУСА У ПИРОТУ      

У оквиру овогодишњег, 48. фестивала „Јоаким Вујић“

16. маја 2012.г.  у 18 сати у Народном позоришту Пирот одржава се

Трибина Лудуса: политичност и позориште

На Трибини позоришних новина Лудус, на којој се очекује занимљива полемика, како на тему политичност и позориште, тако и о другим питањима од значаја за позоришни живот у Србији данас, учествоваће Зоран Живковић (глумац, члан Председништва Удружења драмских уметника Србије), Жељко Хубач (драмски писац, члан Редакције Лудуса), драматурзи Спасоје Ж. Миловановић и Светислав Јованов, те гости фестивала, позоришни уметници и ствараоци.
Удружење драмских уметника Србије наставља са организовањем серије тематских трибина позоришних новина Лудус. Подсећамо да је током прошле године одржано десетак трибина под заједничким називом Театар и друштвена клима, које су се бавиле темама покренутим у позоришним новинама Лудус (позориште као лек против апатије; друштвена одговорност уметника; комерцијализација и подилажење лошем укусу публике).

/ ПОЗОРИШТЕ НА ТЕРАЗИЈАМА ОБЈАВЉУЈЕ АУДИЦИЈУ ЗА МЈУЗИКЛ ГЛАВО ЛУДА

Позориште на Теразијама објављује
А У Д И Ц И Ј У

За мјузикл ГЛАВО ЛУДА
у режији Николе Булатовића

Аудиција се расписује за улоге:
ЛУКА
ЈУГОСЛАВ
ИВАНА

ЈАСНА

За аудицију је потребно припремити:
1. МОНОЛОГ
2. СОНГОВЕ:
Жене: “Љубав је само реч”, “Мало појачај радио”
Мушкарци: “Ти си ми у крви”, “Ти живиш у облацима мала”
Целокупан материјал за аудицију може се преузети на сајту Позоришта www.pozoristeterazije.com
ВАЖНО:
Пријављивање за аудицију је од понедељка 14. маја до петка 18. маја 2012. од 10 до 16 часова на ИИ спрату, канцеларија: УМЕТНИЧКИ СЕКРЕТАР или електронским путем (попуњена пријава) до понедељка у 09 часова на е- маил: pozoristeterazije@yahoo.com   СУБЈЕЦТ: Аудиција

НАПОМЕНА:
За аудицију се могу пријавити:
студенти и студенткиње глуме, професионални глумци и глумице до 30 година старости
На аудицији ће се осим певања и глуме, проверавати играчке способности кандидата.

Аудиција ће се одржати у понедељак 21. маја од 11 часова на Великој сцени Позоришта на Теразијама.

/ ИСТИЧЕ РОК ЗА ИЗБОР ЛЕКАРА

У вези са овером здравствених књижица, пре свега за самосталне уметнике, али и за све категорије осигураника, подсећамо да, по одлуци Министарства здравља, 3. јуна 2012. истиче рок за избор лекара.
Уколико грађани немају изабраног лекара, неће моћи да овере здравствене књижице. Самим тим, они ће изгубити право и на било који вид здравствене заштите.
С обзиром на то да се књижице сада оверавају на шест месеци и да ће следећа овера за већину грађана бити 1. јула, то значи да сви осигураници који желе да добију маркице до тог датума морају да имају изабраног лекара.

Процедура за избор доктора:
1. Са овереном здравственом књижицом идите у дом здравља у општини у којој живите или радите
2. Пријавите се на шалтеру да желите да изаберете лекара
3. Ако немате картон, тражите да вам се одмах отвори
4. Одаберите лекара и кажите сестрама на шалтеру његово име и презиме
5. Потпишите приступницу коју добијате на шалтеру

/ ХАРТЕФАКТ И БИТЕФ ТЕАТАР ОБЈАВЉУЈУ ПОЗИВ ЗА АУДИЦУЈУ

Хартефакт и Битеф театар објављују

ПОЗИВ ЗА АУДИЦИЈУ

Професионалним мушким глумцима старости до 40 година, за улоге у позоришној продукцији на основу комада ’’Изопачени’’ (Бент) Мартина Шермана, чија ће премијера бити одржана у другој половини 2012. године, у копродукцији Хартефакта и Битеф театра из Београда.
Позивамо све заинтересоване глумце да нам, најкасније до 24. маја 2012. године, пошаљу пријаву са фотографијом и радном биографијом (ЦВ) на е-маил адресу: bent@heartefact.org

Препоручујемо свим заинтересованима да прочитају комад ‘’Изопачени’’ пре него што се пријаве. Синопсис драме можете пронаћи у прилогу објаве.

Кандидати који испуњавају критеријуме продукције биће позвани да учествују у процесу селекције глумаца за поделу који ће  одржати у првој половини јуна 2012. године 


*** 


Мартин Шерман - ’’Изопачени’’ (Бент)
Синопсис:
Макс је промискуитетни хомесексуалац који живи у Берлину тридесетих година прошлог века. Једне вечери, упркос противљењу његовог партнера Рудија, доводи кући згодног младића. Нажалост, испоставља се да те вечери Хитлер одлучује да се обрачуна са политичким непријатељима међу којима су и припдници геј популације. Максов ујак Фреди, такође хомосексуалац, организује папире за Макса, али овај одбија да напусти свог наивног љубавника. Макс и Руди бивају ухапшени и одведени у Дахау.
У возу, Руди се обраћа Максу док га одводе да га бију. Рудија враћају назад и пребијају до смрти, док Макс пориче да га познаје, приставши на сексуални однос са лешом убијене тинејџерке како би ‘’доказао’’ да није хомосексуалац. Макс лаже чуваре, говори им да је Јеврејин а не хомосескуалац, јер верује да има веће шансе да преживи у логору ако на руци не носи ружичасти троугао предвиђен за припаднике геј популације. У логору, Макс се спријатељује са Хорстом, који му открива достојанство које лежи у томе да прихваташ оно што си. Двојица се заљубљују и постају љубавници, одржавајући платонски однос у логору. Када Хотста убију логорски чувари, Макс облачи Хорстову јакну са ружичастим троуглом и извршава самоубиство залетевши се у електричну ограду.

--
Heartefact Fund
address Ivana Djaje 24/I, 11 000 Belgrade
phone/fax   +381 11 3443 668
mail      info@heartefact.org
web      www.heartefact.org

 

/ НАГРАДА "МИЛОШ ЖУТИЋ" ЗА 2011. ГОД.

Угледна глумачка годишња награда Удружења драмских уметника Србије – Награда Милош Жутић за 2011. годину – припала је драмском уметнику, глумцу Светозару Цветковићу, који је тиме постао 17. лауреат тог нашег признања.
Светозар Цветковић награђен је за најбоље глумачко остварење изведено у нашим професионалним позориштима у периоду од 30. јуна 2010. - 30. јуна 2011. године, за тумачење лика Рихарда Рихтера у представи Елијахова столица  Игора Штикса, у режији Бориса Лијешевића и у извођењу Југословенског драмског позоришта у Београду.
У конкуренцији за Награду било је 19 глумаца, а 23 глумачка остварења.
Петочлани Жири одлуку о добитнику Награде донео је 14.03.2012. године и то једногласно, а радио је у саставу: глумице Бранка Петрић и Душанка Стојановић Глид (председница Жирија, претходни лауреат), драматург Маша Стокић и редитељи Горчин Стојановић и Славенко Салетовић.
Доделу Награде Милош Жутић помажу Министарство културе Републике Србије и Секретаријат за културу града Београда.
Свечано уручење Награде Светозару Цветковићу биће на сцени Бојан Ступица ЈДП-а у априлу 2012. године.

/КОНКУРС ЗА ДРАМСКИ ТЕКСТ КЊАЖЕВСКО-СРПСКОГ ТЕАТРА

 

 

 

 

КРАГУЈЕВАЦ (34000), Даничићева 3 Телефон: +381 34 335 823, факс +381 34 332 031
pozoristetjv@eunet.rs                                     www.joakimvujic.com

Конкурс за награду Крагујевац у памћењу и изван памћења

1.Књажевско-српски театар расписује конкурс за драмски текст на српском језику,са циљем указивања на значај који баштина има за идентитет народа и културе.
2. Награда КРАГУЈЕВАЦ У ПАМЋЕЊУ И ИЗВАН ПАМЋЕЊА подразумева новчани износ од 300.000,00динара и премијерно извођење у продукцији Књажевско-српског театра у 2013.години.
3. Право учешћаимају само оригинални, необјављени и неизвођени драмски текстови на тему изматеријалне и нематеријалне баштине Крагујевца.
4. Штампане и непотписане текстове у три примерка, означене шифром, као и ЦД са копијомнепотписаног текста у ПДФ формату доставити до 15. септембра 2012. године наадресу
Књажевско-српскитеатар
КОНКУРС ЗА НАГРАДУКРАГУЈЕВАЦ У ПАМЋЕЊУ И ИЗВАН ПАМЋЕЊА
Даничићева 3
34000 Крагујевац
5. Резултати конкурса биће објављени на сајту Књажевско-српског театра до 15. новембра2012. године.

/НАГРАДА "ЉУБИНКА БОБИЋ" ЗА 2011. ГОДИНУ ПРИПАЛА ЈЕ ДАНИЕЛУ СИЧУ

Бијенална глумачка награда Удружења драмских уметника Србије, Награда "Љубинка Бобић" за 2011 годину, припала је Даниелу Сичу за улогу Аграда у представи Београдског драмског позоришта »Све о мојој мајци« Педра Алмодовара, у режији Ђурђе Тешић. 
Даниел Сич је трећи лауреат овог нашег признања, након Јелисавете Секе Саблић и Аните Манчић.
У конкуренцији су била сва глумачка остварења на пољу комедије премијерно изведена у професионалним позориштима Србије у периоду од 1. септембра 2009. до 31. августа 2011. године.
Петочлани Жири донео је 29.02.2012. године једногласну одлуку да се награда додели Даниелу Сичу, а радио је у саставу: драматург и писац Ивана Димић – председница Жирија и истакнути глумци Анита Манчић, Владица Милосављевић, Милица Михајловић и Бојан Жировић.
Награда је установљена 2005. године у знак сећања на знамениту глумицу Љубинку Бобић, а основна мерила  су да остварена улога мора бити трагалачка, иновативна и може се оценити као сасвим нова смерница глумачког израза на пољу комедије. Ово признање састоји се од бронзане плакете са ликом Љубинке Бобић, рад академског вајара Марине Нићифоровић, оригиналне дипломе осликане на пергаменту, рад академског сликара и сценографа Герослава Зарића и од новчаног износа.
Награда ће Даниелу Сичу бити уручена 31. марта 2012.године у Београдском драмском позоришту након извођења представе „Све о мојој мајци“.

1  2  3  4  5  6