ЗА ЧЛАНОВЕ

/ АКТИВНОСТИ КООРДИНАЦИОНОГ ОДБОРА УМЕТНИЧКИХ УДРУЖЕЊА СРБИЈЕ У ВЕЗИ СА ОТПИСОМ КАМАТА САМОСТАЛНИХ УМЕТНИКА

У настојању да реши проблем настао због кашњења уплата доприноса за обавезно социјално осигурање самосталним уметницима од стране локалних самоуправа (пре свега Града Београда), при чему Пореска управа уметницима доставља решења са обрачунатим каматама на дуг који је настао без њихове кривице, Координациони одбор уметничких удружења Србије је обновио преписку са представницима Пореске управе и Града Београда, а обратио се и Заштитнику грађана.

/ Писмо КОО заститнику грађана, 18.10.2011 / Примедбе КОО на одговор директора Пореске управе, 20.02.2012
/ Одговор Заштитника грађана / Позив секретару за културу Града Београда на конференцију за медије.
/ Писмо КОО директору Пореске управе, 01.02.2012 / Одговор и информација Пореске управе поводом конференције за медије 23.03.2012.
/ Молба КОО секретару за културу Града Београда, 01.02.2012 / Одговор и информација секретара за културу Града Београда поводом конференције за медије
/ Молба КОО градоначелнику Београда, 08.02.2012

/Координациони одбор уметничких удружења Србије примљен у чланство ЕЦА

/ Предлог КОО градоначелнику Београда, 13.02.2012

/Секретару за културу Града Београда, молба за обраћање Пореској управи

/ Писмо КОО директору Пореске управе,13.02.2012

/Члану Градског већа, молба за састанак са директором Пореске управе у циљу отписа камата самосталних уметника

/ Одговор Пореске управе  

/ПОЗИВ МИНИСТАРСТВУ КУЛТУРЕ ДА ПОМОГНЕ ОБНОВУ КРАЉЕВАЧКОГ ПОЗОРИШТА   

Удружење драмских уметника поново је упутило допис Министарству културе Републике Србије с молбом да помогне обнову Краљевачког позоришта.

Позив Министарству културе да помогне обнову Краљевачког позоришта

/ ДОДЕЛА НАГРАДЕ "ДОБРИЧИН ПРСТЕН" ЗА 2011. ГОДИНУ          

Удружење драмских уметника Србије доделиће Награду за животно дело Добричин прстен за 2011. годину новом, 27. лауреату  - истакнутој глумици Ружици Сокић у среду, 1. фебруара 2012. године, на Великој сцени Позоришта Атеље 212, с почетком у 20 сати.
           
Жири је једногласну одлуку донео 14. децембра 2011. године, а радио је у саставу: глумци Ксенија Јовановић и Јелисавета Сека Саблић (претходне добитнице Добричиног прстена), Горица Поповић (председник), Небојша Дугалић и Тихомир Станић, драматург Славко Милановић (заменик председника) и редитељка Ђурђа Тешић-Поповић.

Награда се састоји од златне копије прстена Добрице Милутиновића коју израђује Златара Мајданпек и од уникатне дипломе на пергаменту, рад академског сликара и сценографа Герослава Зарића. Саставни део Награде је и издавање монографије о добитнику, коју ћемо промовисати за годину дана.

На свечаној додели Награде, осим лауреаткиње Ружице Сокић, учествоваће: Мира Бањац, Јелисавета Саблић, Бора Тодоровић, Љубомир Симовић, Јован Ћирилов, Драган Николић, Горица Поповић, Кокан Младеновић, Јелена Јовичић, Весна Станковић, Славко Милановић, Милица Милша, Жарко Јокановић, Емица Дачић Брауновић, Гордана Лукић, Љиљана Ђурић...  Редитељ програма је Југ Радивојевић.
Програм ће трајати око 60 минута.

Подршку додели Награде дало је Министарство културе Републике Србије и Секретаријат за културу града Београда.

/ Образложење жирија

/ПРИЈАВА ЗА ОБАВЕЗНО СОЦИЈАЛНО ОСИГУРАЊЕ ЗА САМОСТАЛНЕ УМЕТНИКЕ       

Oбразац ППД-СУ

Рок за предају 15.02.2012. године

ОДРЖАНА 14. РЕДОВНA ГОДИШЊA СКУПШТИНA                                                                                                

14. редовна годишња Скупштина Удружења драмских уметника Србије (УДУС) одржана је 1. децембра 2011. године, у Великој сали Позоришта Атеље 212 у Београду. Највишем скупу драмских уметника присуствовало је шездесет и три члана.
Скупштина је разматрала и усвојила Извештај о раду Удружења, Финансијски извештај, Извештај Надзорног одбора, План рада и Финансијски план за 2012. годину.
Усвојен је и предлог Председништва за измене и допуне Статута УДУС-а, а Скупштина је за заменика члана Надзорног одбора изабрала Зорицу Симовић, драматурга.
Најважнија измена Статута односи се на трајање мандата Председника и Председништва Удружења,  који је, одлуком Скупштине, продужен са две на три године. Скупштина је, након образложење председнице Удружења Љиљане Ђурић да такав предлог проистиче из потребе Председништва и Председника да заврше започети посао око повраћаја имовине Удружења и подзаконских аката Закона о култури, са једним уздржаним гласом, прихватила продужетак трајања мандата.
Измене Статута односе се и на трајање мандата Надзорног одбора и Суда части, као и сталних комисија Удружења, како би ови органи и радна тела били усклађени како у погледу трајања мандата, тако и у погледу предузимања одређених активности из своје надлежности. 
Чланови Удружења затражили су од Председништва да се обрати управама професионалних позоришта у Београду и замоли их да омогуће колегама да присуствују представама уз чланску карту УДУС-а, без плаћања улазнице.
Наредна редовна годишња Скупштина Удружења биће одржана крајем 2012. године.

Извештај о раду
Измене и допуне Статута
Статут

ТРИБИНА ЛУДУС-А: ТЕАТАР И ДРУШТВЕНА КЛИМА                                                                                 

Да ли је комерцијализација у главној улози у позоришту?
Друштвена одговорност уметника - пут којим се ређе иде или (не)могућа мисија?

У уводном делу говориће:
Татјана Њежић, главни и одговорни уредник Лудуса
Љиљана Ђурић, председник Удружења драмских уметника Србије
чланови Редакције Лудуса

28.децембар 2011. у 18 сати
Музеј Народног позоришта у Београду

Трибине Лудуса у 2011.години замишљене су као наставак разговора о темама започетим у позоришним новинама Лудус које су, у бројевима публикованим ове године, пажњу фокусирале на друштвену функцију театра. Тако је до сада одржано неколико тематских трибина – у Београду, Пироту, Новом Саду, Смедереву...
Трибине Лудуса у 2011.години реализују се уз подршку Фонда за отворено друштво.

РУЖИЦА СОКИЋ НОВИ ЛАУРEАТ ДОБРИЧИНОГ ПРСТЕНА    

Угледна глумачка годишња награда Удружења драмских уметника Србије за животно дело – Награда Добричин прстен – одлуком Жирија  за 2011. годину припала је истакнутој драмској уметници Ружици Сокић, која је тиме постала 27. лауреат овог нашег високог сталешког и еснафског признања.
Осим добитнице, Ружице Сокић, кандидати за Награду били су и глумци Радмила Андрић, Милија Вуковић, Милена Дравић, Мирјана Карановић, Марко Николић, Миодраг Мргуд Радовановић, Љиљана Стјепановић и Весна Чипчић.
Седмочлани Жири једногласну одлуку донео је 14. децембра 2011. године, а радио је у саставу: глумци Ксенија Јовановић и Јелисавета Сека Саблић (претходне добитнице Добричиног прстена), Горица Поповић (председник), Небојша Дугалић и Тихомир Станић, драматург Славко Милановић и редитељка Ђурђа Тешић-Поповић.
Подршку додели Награде дали су Министарство културе Републике Србије и Секретаријат за културу града Београда.
Свечаност доделе златне копије прстена Добрице Милутиновића (израда Златаре Мајданпек) госпођи Ружици Сокић одржаће се 1. фебруара 2012. године на Великој сцени Позоришта Атеље 212 у Београду.

1  2  3  4  5  6