ZA ČLANOVE

/ PREMINUO BORA TODOROVIĆ

Danas je u Beogradu, u osamdeset četvrtoj godini, preminuo naš veliki i legendarni filmski, pozorišni i televizijski glumac BORA TODOROVIĆ, deo najslavnije generacije Ateljea 212, koji su svojim umetničkim radom, šarmom i igrom stvorili poseban stil glume i obeležili istoriju ne samo Ateljea 212, već i pozorišnu i filmsku umetnost na ovim prostorima.
Komemoracija će biti održana u Ateljeu 212 u četvrtak 10. jula u 13h.
Sahrana i kremacija u četvrtak, 10. jula u 16h na Novom groblju.
Rodjen je u učiteljskoj porodici u Beogradu, 5. novembra 1929. godine. Studije mašinstva je zamenio glumom na Pozorišnoj akademiji sa Ljubom Tadićem, Slobodanom Cicom Perovićem i Markom Todorovićem u klasi profesora Joze Laurenčića.
Njegov prvi pozorišni angažman bio je u Beogradskom dramskom pozorištu, ali je sa sestrom Mirom Stupicom i njenim tadašnjim suprugom Bojanom Stupicom ubrzo otištao u Zagreb i četiri godine radio na sceni Hrvatskog narodnog kazališta (1964-1969). Igrao je u predstavama: Smrt trgovačkog putnika, Babu dol, Zvjezdani časovi čovječanstva.
Po povratku u Beograd postaje stalni član Pozorišta Atelje 212 gde igra u predstavama: Arsenik i stare čipke (Mortimer), Sprovod (Kazek), Krmeći kas (Todor), RAzvojni put Bore Šnajdera (Vitomir), Kape dole (Odadžija), Pseće srce (Šarov Poligraf Poligrafović/klim Čugunkin), Radovan Treći (Jelenče), Maratonci trče počasni krug (Laki Topalović), Čudo u šarganu (Mile), Audijencija Vernisaž (Mihael), Veština (Tom), Povratak (Leni).
U Zvezdara teatru ostvaruje uloge u predstavama Mrešćenje Šarana, Pazarni dan, Lari Tompson - tragedija jedne mladosti, Povratak (Maks).
Nezaboravne uloge ostvario je u filmovima i TV serijama: Koraci kroz maglu, Roj, Stići pre svitanja, Poseban tretman, Mister Montenegro, O pokojniku sve najlepše, Balkan ekspres 1 i 2, Balkanski špijun, Nacionalna klasa, Tajvanska kanasta, Maratonci trče počasni krug, Ko to tamo peva, Dom za vešanje, Podzemlje, Profesionalac, Sivi dom, Diplomci, Ceo život za godinu dana, Ljubav ah ljubav, Radjanje radnog naroda....
Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada: Sterijina nagrada za glumu za ulogu Lakija Topalovića u predstavi "Maratonci trče počasni krug", "Mrešćenje šarana", "Pseće srce", "Lari Tompson-tragedija jedne mladosti", Zlatni medaljon "Ljubiše Jovanović"za ulogu u predstavi "Lari Tomspon- tragedija jedne mladosti", Nagrada "Zoranov brk" za ulogu u predstavi "Povratak", Nagrada "Pavle Vujisić" za životno delo, "Zlatna klapa", "Zlatni ekran", Nagrada "Gran prix" za ulogu u filmu "Profesionalac" u Monte Karlu, 2003. god, Filmska nagrada Naisa za najboljeg glumca Filmskog festivala u Nišu 2003. godine, za ulogu u filmu "Profesionalac". 
Nagradu "Dobričin prsten" koju Udruženje dramskih umetnika Srbije dodeljuje za životno delo, Bora Todorović dobio je 2006. godine.

/ NAGRADA BOJAN STUPICA – ZA 2013. GODINU PRIPALA JE REDITELJU BORISU LIJEŠEVIĆU

Najugledna i najznačajnija nagrada za pozorišnu režiju – Nagrada Bojan Stupica  – za 2013. godinu pripala je reditelju Borisu Liješeviću, tridesetom po redu laureatu ovog priznanja Udruženja dramskih umetnika Srbije.
Boris Liješević nagrađen je za najbolju režiju u konkurenciji 14 premijerno izvedenih predstava u našim profesionalnim pozorištima u dvogodišnjem proteklom periodu - od 1. aprila 2011. - 31. marta 2013. godine. Nagrađena predstava je Čarobnjak Fedora Šilija, koja je na redovnom repertoaru Narodnog pozorišta u Somboru.
Žiri je jednoglasnu odluku doneo 12.06.2014. godine, a radio u sastavu: glumica Tanja Bošković, prethodni laureat - rediteljka Iva Milošević (predsednica Žirija), glumac Milan Caci Mihailović, reditelj Dragoslav Šilja Todorović i dramaturg i dramski pisac Željko Hubač.
Nagrada Bojan Stupica se sastoji od plakete sa likom Bojana Stupice, rad akademskog vajara Stevana Bodnarova, od unikatne diplome na pergamentu čiji je autor akademski slikar i scenograf Geroslav Zarić i od novčanog iznosa.
Dodelu Nagrade finansijski podržava Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.
Nagrada će Borisu Liješeviću biti dodeljena početkom nastupajuće pozorišne sezone, u septembru/oktobru 2014. godine.

/ NAGRADA "LJUBINKA BOBIĆ" ZA 2013 GODINU, PRIPALA JE GORANU JEVTIĆU

Bijenalna glumačka nagrada Udruženja dramskih umetnika Srbije, Nagrada "Ljubinka Bobić" za 2013 godinu, pripala je Goranu Jevtiću za ulogu Rodžera /Garija  u predstavi »Iza kulisa« Majkla Frejna, u režiji Juga Radivojevića i u izvođenju ansambla Pozorišta »Boško Buha« iz Beograda.
Nagrada je ustanovljena 2005. godine u znak sećanja na znamenitu glumicu Ljubinku Bobić, a osnovna merila  su da ostvarena uloga mora biti tragalačka, inovativna i može se oceniti kao sasvim nova smernica glumačkog izraza na polju komedije. Ovo priznanje sastoji se od bronzane plakete sa likom Ljubinke Bobić, rad akademskog vajara Marine Nićiforović, origanalne oslikane diplome na pergamentu, rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića i od novčanog iznosa.
Goran Jevtić je četvrti laureat ovog našeg priznanja, nakon Jelisavete Seke Sablić, Anite Mančić i Daniela Siča.
U konkurenciji za nagradu bila su sva glumačka ostvarenja na polju komedije premijerno izvedena u profesionalnim pozorištima Srbije u periodu od 1. septembra 2011. do 31. avgusta 2013. godine, a ovoga puta nominovano je deset glumačkih ostvarenja.
Žiri je odluku doneo 3. juna 2014. godine većinom glasova, a radio je u sastavu: glumica Nela Mihailović (presednica Žirija), dramaturg Mladen Popović, reditelj Jug Radivojević i prethodni dobitnik – glumac Daniel Sič.
Dodelu Nagrade finansijski su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.
Nagrada će Goranu Jevtiću biti uručena u utorak, 10. juna 2014. na sceni Pozorišta »Boško Buha«, na kraju predstave »Iza kulisa«.

/ NAGRADA MILOŠ ŽUTIĆ ZA 2013. PRIPALA GLUMCU SAŠI TORLAKOVIĆU

Ugledna glumačka godišnja nagrada Udruženja dramskih umetnika Srbije – Nagrada Miloš Žutić - pripala je za 2013. godinu dramskom umetniku, istaknutom glumcu Saši Torlakoviću, koji je time postao 19. laureat tog našeg priznanja.
Saša Torlaković nagrađen je za najbolje glumačko ostvarenje izvedeno premijerno u našim profesionalnim pozorištima u periodu od 30. juna 2012. do 30. juna 2013. godine, za tumačenje lika Tomasa Mana u predstavi Čarobnjak  Fedora Šilija, u režiji Borisa Liješevića i u produkciji i izvođenju Narodnog pozorišta u Somboru.
U konkurenciji za Nagradu bilo je 18 glumaca sa 21 glumačkim ostvarenjem.
Petočlani Žiri je odluku o dobitniku Nagrade doneo 23.05.2014. godine većinom glasova, a radio je u sastavu: glumci Tanasije Uzunović (predsednik Žirija), Milena Pavlović Čučilović i Nenad Stojmenović (prethodni laureat), teatrolog Ana Tasić i dramski pisac Igor Bojović.
Dodelu Nagrade Miloš Žutić pomažu Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.
Svečano uručenje Nagrade Saši Torlakoviću biće upriličeno na sceni Narodnog pozorištu u Somboru u nedelju, 15. juna 2014. godine, u 01 sat po ponoći, pred sam početak predstave Doktor Nušić u kojoj naš laureat takođe igra u okviru somborskog 22. Pozorišnog maratona.

/VRTIĆ "DRAGAN LAKOVIĆ"

Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu grada Beograda prihvatio je inicijativu Udruženja dramskih umetnika Srbije i Dnevnog lista „Blic“ da  jedan vrtić u Beogradu ponese ime Dragana Lakovića i 10.03.2014.g. doneo Odluku da se vrtiću u Bloku 61 u Novom Beogradu dodeli ime „Dragan Laković“.

U obrazloženju se, između ostalog, navodi da je odluka doneta „kako bi se grad Beograd odužio poznatom glumcu i pevaču pesama za decu, uz koje odrastaju i današnje generacije. Dragan Laković voleo je život i ljude i bio omiljen i kod svojih kolega, u pozorištu i na televiziji, i svakako zaslužuje da jedan vrtić ponese njegovo ime“.

/16. REDOVNA IZBORNA SKUPSTINA UDUS-A      

Poštovane kolege,
obaveštavamo vas da su članovi Udruženja dramskih umetnika Srbije (UDUS), na 16. Redovnoj izbornoj Skupštini održanoj 5.12.2013. u Pozorištu na Terazijama u Beogradu, doneli sledeće odluke:

  1. Jednoglasno su prihvaćeni Izveštaj Nadzornog odbora, Izveštaj o radu i Finansijski izveštaj Predsedništva u mandatu Ljiljane Đurić za period od 1.11.2012. do 31.10.2013. godine
  2. Za predsednika UDUS-a u narednom trogodišnjem mandatu većinom glasova izabran je glumac Vojislav Brajović, a Skupština je verifikovala Predsedništvo u sastavu Branimir Brstina, glumac, Goran Jevtić, glumac,  Jelena Kajgo, dramaturg, Tatjana Mandić Rigonat, reditelj, Vesna Milekić Stanković, glumica, Saša Torlaković, glumac, Nenad Todorović, reditelj i Snežana Sredojević Laurenčić, organizator.
  3. Jednoglasno su u Sud časti izabrani Milica Kralj, reditelj, Milena Marković, dramski pisac, Predrag Ejdus, glumac, Bojana Malkanović Udicki, glumica i Aleksandar Gruden, glumac i dva zamenika članova – glumice Stela Ćetković i Jelena Čvorović.
  4. Jednoglasno su u Nadzorni odbor izabrani glumac Boris Radmilović, Ljiljana Todorović, reditelj i glumica Branka Šelić, a kao zamenik člana izabran je glumac Nebojša Milovanović.
  5. Jednoglasno je usvojen Finansijski plan za 2014. godinu

Pozivamo još jednom sve naše kolege da češće i istrajnije ukazuju na probleme unutar profesije, da traže reakciju UDUS-a i kolega svaki put kada su ugrožena njihova prava, da ne pristaju na ponižavajuće uslove angažovanja i rada, na uslovljavanja kod ugovaranja i isplate autorskih honorara, na razne vrste mobinga, da kod isplatilaca ugovorene obaveze insistiraju na poštovanju zakona i dr. Samo tako ćemo moći da se odupremo mnogim izazovima koji se svakodnevno postavljaju kao prepreka našem staležu.
Svi zajedno se moramo potruditi da povratimo dignitet profesiji umetnika, da svojim delovanjem ne samo u okviru umetničkog nastupa već i javnim, društvenim istupanjima pokažemo spremnost da iniciramo promene i da u njima aktivno učestvujemo.

/ NOVI BROJ TEKUĆEG RAČUNA

Novi broj tekućeg računa Udruženja dramskih umetnika Srbije je

200-2711270101033-28

otvoren kod Banke Poštanska štedionica A.D. Beograd.

POZIV ČLANOVIMA  

Predsedništvo UDUS-a, u skladu sa članom 46. Statuta UDUS-a, upućuje

J a v n i     p o z i v    č l a n o v i m a

da najkasnije do ponedeljka, 18. novembra 2013. godine,
dostave svoje predloge kandidata za Predsednika UDUS-a

 

(poštom ili lično, na adresu: Studentski trg 13/6, 11158 Beograd ili mejlom na: udus@udus.org.rs)

Pravo da predlažu imaju svi članovi UDUS-a.

Predsedništvo UDUS-a dužno je da evidentira sve pristigle predloge u naznačenom roku i pribavi u pisanom obliku izjavu predloženih kandidata da prihvataju kandidaturu, te da konačnu listu kandidata dostavi svim prisutnim članovima na Skupštini na kojoj će se izabrati Predsednik UDUS-a.

 

/ LUDUS NA POZORJU

Od 26. maja u 18 sati publika, gosti i učesnici 58. Sterijinog pozorja moći će u foajeu Pozorišta mladih u Novom Sadu, kao deo pratećeg programa Festivala, da pogledaju izuzetan izbor iz bogate foto dokumentacije Ludusa.

Dvadeseti rodjendan naših, ali i jedinih u regionu, pozorišnih novina LUDUS obeležen je prošlog novembra izložbom pod nazivom „Foto-fragmenti sećanja – 20 godina kasnije“. Uvid u protekle decenije, dešavanja, previranja (socijalna, politička, umetnička, teatarska), podsećanja na ljude i dogadjaje pružaju izložene fotografije koje potpisuju, izmedju ostalih, naši najznačajniji umetnički fotografi poput Vesne Pavlović, Djordja Tomića, Vukice Mikače... Sada će izložbu moći da pogleda i publika u Novom Sadu.

Podsećamo da je ovaj list Udruženja dramskih umetnika Srbije osnovan 1992. godine, a prvi glavni i odgovorni urednik bio je Feliks Pašić. Jedinstvena je publikacija ovog tipa u regionu, koja je uz informacije o pozorišnim zbivanjima u zemlji, od početka insistirala na značaju održavanja veza sa zemljama bivše Jugoslavije i okruženja, ali i povezivanju sa savremenim, pozorišnim trendovima u svetu. Poslednjih meseci, zbog teške materijalne situacije u kulturi zemlje, Ludus preživljava kroz elektronsku formu – internet stranicu LUDUS ONLINE (www.udus.org.rs/ludus_online) i na Fejsbuku (www.facebook.com/pozorisnenovine). Naredno štampano izdanje planirano je za kraj pozorišne sezone.

Ova izložba je podsećanje svima koji se kulturom u Srbiji bave da ne dozvole da se jedina pozorišna novina Ludus ugasi.

/NAGRADA MILOŠ ŽUTIĆ ZA 2012. PRIPALA GLUMCU NENADU STOJMENOVIĆU

Ugledna glumačka godišnja nagrada Udruženja dramskih umetnika Srbije – Nagrada Miloš Žutić za 2012. godinu – pripala dramskom umetniku, glumcu Nenadu Stojmenoviću, koji je time postao 18. laureat tog našeg priznanja.
Nenad Stojmenović nagrađen je za najbolje glumačko ostvarenje izvedeno u našim profesionalnim pozorištima u periodu od 30. juna 2011. - 30. juna 2012. godine i to za tumačenje dva lika: Ivana Pavloviča Šatova u predstavi Zli dusi  F. M. Dostojevskog, u režiji Tanje Mandić Rigonat i Džona Vortinga u predstavi Važno je zvati se Ernest Oskara Vajlda, u režiji Nikole Zavišića. Obe predstave su produkcija Narodnog pozorišta u Beogradu.
U konkurenciji za Nagradu bilo je 15 glumačkih ostvarenja.
Petočlani Žiri je odluku o dobitniku Nagrade doneo 18.03.2013. godine većinom glasova, a radio je u sastavu: glumci Vanja Ejdus (predsednica Žirija) i Svetozar Cvetković (prethodni laureat), dramaturg Slavko Milanović i reditelji Đurđa Tešić i Goran Cvetković.
Dodelu Nagrade Miloš Žutić pomažu Ministarstvo kulture Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.
Svečano uručenje Nagrade Nenadu Stojmenoviću biće u aprilu u Narodnom pozorištu u Beogradu, a o tačni datum biće uskoro poznat.

1  2  3  4  5  6