ZA ČLANOVE

/ DODELA DOBRIČINOG PRSTENA MIKIJU MANOJLOVIĆU

/Nagrada Dobričin prsten biće dodeljena istaknutom dramskom umetniku Predragu Mikiju Manojloviću na svečanosti 16. februara na Sceni Ljuba Tadić Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Predrag Miki Manojlović je 28. laureat ovog visoko staleškog i esnafskog priznanja. U programu svečanosti dodele učestvovaće brojni eminentni domaći i inostrani pozorišni, filmski i muzički stvaraoci: Haris Pašović, Paolo Magelli, Slobodan Unkovski, Milan Vlajčić, Ružica Sokić, Jelisaveta Seka Sablić, Jovan Ćirilov, Bogdan Diklić, Predrag Ejdus, Mirjana Karanović, Dušan Kovačević, Egon Savin, Jovan Maljoković Bend, Ljiljana Đurić ... Nagrada se sastoji od zlatne kopije prstena Dobrice Milutinovića (izrada Zlatare Majdanpek), od unikatne oslikane diplome (rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića), kao i objavljivanja monografije posvećene laureatu.

Finansijsku pomoć dodeli Nagrade dalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda, a podršku organizaciji svečanosti dalo je Jugoslovensko dramsko pozorište.

/ POZIV ČLANOVIMA, INTERNACIONALNA LETNJA ŠKOLA

July 1 - 6, 2013
International Summer School
For experienced dancers, actors of physical theatre, contemporary circus performers, choreographers and directors - performing arts practitioners with professional stage experience working in various genres, techniques and styles - interested to find new international network opportunities and collaborators. The Lab language is English. 
Intensive practical sessions, lectures and discussions will take place at the "Green Heart" of Austria, Styria Province, at the beautiful 15th century refurbished castle. Accommodation and meals are organized at the castle guest house.  http://www.iugte.com/documents/retzhof 
The nearest international airports: Graz and Vienna. 
Programme & Registrationhttp://www.iugte.com/projects/lab
http://youtu.be/8pN6pCaJhXA
Photo Galleryhttp://picasaweb.google.com/globtheatre
Facebook: http://www.facebook.com/iugte

/ POZIV ČLANOVIMA ZA PRIJAVU UČEŠĆA

Call for Presentations

Performing Arts Management Today
December 17 - 21, 2013
Retzhof Castle Educational Institute - Austria
International conference open to arts managers, arts administrators, arts management educators and consultants, arts entrepreneurs, fundraisers,  producers, arts agents and talent managers  interested to meet potential collaborators and partners - performers from different creative genres and techniques - actors, dancers, directors, choreographers, musicians; 
performing arts educators and researchers,casting directors, artists, authors, theatre managers, festival organizers and arts publishers 
from from different countries. 

The conference language is English.
You are welcome to take part in the conference as a Speaker, Presenter, Participant, Observer! 
Present your research and demonstrate your method of work to the international audience. 
At the moment we are accepting presentation proposals! 

Presentation formats: practical workshop/master class, interactive lecture, paper presentation, other way of demonstration offered by Speaker/Presenter can be considered.
Submission guidelines and registration details: http://www.iugte.com/projects/performingartsmanagement
Welcome to the Photo Gallery of the past events: http://picasaweb.google.com/globtheatre 
and Facebook page http://www.facebook.com/iugte

/ PREDRAG MIKI MANOJLOVIĆ NOVI LAUREAT DOBRIČINOG PRSTENA

/Ugledna glumačka godišnja nagrada Udruženje dramskih umetnika Srbije za životno delo za 2012. godinuNagrada Dobričin prsten – odlukom Žirija  pripala istaknutom dramskom umetniku Predragu Mikiju Manojloviću, koji je time postao 28. laureat ovog našeg visokog staleškog i esnafskog priznanja.
U konkurenciji za nagradu bilo je ukupno 15 istaknutih glumica i glumaca: osim dobitnika, Mikija Manojlovića, kandidovani su i Radmila Andrić, Mirko Babić, Vlastimir Velisavljević, Milan Gutović, Milena Dravić, Sonja Jauković, Đorđe Jelisić, Mirjana Karanović, Dragan Nikolić, Marko Nikolić, Nikola Simić, Ljiljana Stjepanović, Renata Ulmanski i Đurđija Cvetić.
Sedmočlani Žiri odluku je doneo 14. decembra 2012. godine i to većinom glasova, a radio je u sastavu: glumci Ružica Sokić, Vojislav Brajović, Predrag Ejdus (prethodni dobitnici Dobričinog prstena) i Dušanka Stojanović Glid, teatrolog Ksenija Šukuljević Marković, reditelj Slavenko Saletović i dramski pisac Igor Bojović. Žirijem je predsedavao Predrag Ejdus.
Podršku dodeli Nagrade dalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.
Termin i mesto održavanja svečanosti uručenja zlatne kopije prstena Dobrice Milutinovića (izrada Zlatare Majdanpek) gospodinu Predragu Mikiju Manojloviću objavićemo uskoro.

/ UDUS – PUNOPRAVNI ČLAN EVROPSKE ASOCIJACIJE UMETNIKA

„Umetnici svojim veštinama ne bi trebalo samo da grade mostove - oni bi takođe trebalo da  iskoriste priliku da ih pređu“, izjavili su učesnici na  godišnjoj konferenciji ECA koja je održana 10. novembra 2012. u Vilnusu.
U martu ove godine, Kordinacioni odbor Umetničkih udruženja Srbije (KOO) i zvanično je postao deo Evropske asocijacije umetnika (ECA). Godišnja konferencija održana je u Litvaniji i predsedavajuća KOO, Ljiljana Đurić, koja je i inicirala pristupanje srpskih umetnika Asocijaciji, učestvovala je u radu skupa, na kome je glavna rasprava vođena na temu kako sačuvati kulturne raznolikosti evropskih zajednica i promovisati interkulturne dijaloge. Konferencija je okupila četrdeset predstavnika 27 zemalja – dvadeset i pet iz Evropske Unije i Hrvatsku i Srbiju kao pridružene članove.
Pristup Evropi umetnicima  van "tvrđave" bila je tema kojom se obratio Ludvig Laher, književnik i član upravnog odbora austrijske UNESKO-komisije, ukazavši na činjenicu da je  procedura za dobijanje viza i dalje je nerazumna prepreka - NVO i vlasti u Austriji  sarađuju i podržavaju umetnike i evropske organizatore događaja van Evrope da prevaziđu ove probleme.
Jedno od ključnih pitanja, kako  ECA može da  nastavi da doprinosi inkluziji evropskih društva u delima saradnje na osnovu tolerancije i poverenja, kada se mnogi od nacionalnih članova ECA suočavaju sa finansijskim poteškoćama, pokrenula je   Kolbrun Haldorsdotir, predsednica ECA i istakla da postoji želja da se pobedi ovaj izazov.
Shvatajući situaciju u kojoj se trenutno nalaze srpski umetnici, ECA je ponudila pomoć oko rešavanja nekih pravnih problema i regulisanja položaja umetnika. UDUS će ubuduće na svom web site-u, kao i na stranici Ludus online prenositi sve vesti vezane za medjunarodne susrete, radionice, konkurse koje ECA podržava.

/ KONKURS ZA DODELU NAGRADE BOJAN STUPICA ZA 2013. GODINU

Udruženje dramskih umetnika Srbije

raspisuje

J A V N I P O Z I V - K O N K U R S

za predlaganje kandidata za dodelu
Nagrade za režiju

“B O J A N S T U P I C A”

u 2013. godini

Nagrada se dodeljuje za najbolju pozorišnu režiju domaćeg i inostranog reditelja ostvarenu na scenama profesionalnih pozorišta Srbije i za predstavu domaćeg reditelja ostvarenu u inostranstvu, ukoliko gostuje na domaćim scenama.
U konkurenciji za Nagradu učestvuju režije predstava koje su premijerno izvedene u periodu od 01. aprila 2011. do 31. marta 2013. godine.
Predlagači kandidata mogu biti profesionalna pozorišta, dramski umetnici, direkcije i selektori pozoršnih festivala, pozorišni kritičari, redakcije stručnih i drugih časopisa iz oblasti kulture, kao i umetničke ustanove, institucije i udruženja.
Predloge sa pisanim obrazloženjem mogu se slati ili dostaviti već od danas, a najkasnije do 15. aprila 2013. godine, na adresu:

Udruženje dramskih umetnika Srbije, 11.158 Beograd,
Studentski trg 13/VI, ili e-mailom na adresu: udus@udus.org.rs

/ KONKURS ZA DODELU NAGRADE LJUBINKA BOBIĆ ZA 2013. GODINU

Udruženje dramskih umetnika Srbije

raspisuje

J A V N I P O Z I V - K O N K U R S

za predlaganje kandidata za dodelu Nagrade

“ LJ U B I N K A B O B I Ć”

u 2013. godini

Nagrada se dodeljuje dramskim umetnicima (glumicama i glumcima) za najbolje glumačko ostvarenje u oblasti komedije.
U konkurenciji za Nagradu mogu učestvovati sve ostvarene uloge u profesionalnim pozorištima sa teritorije Srbije, u predstavama premijerno izvedenim u periodu od 1. septembra 2011. do 31. avgusta 2013. godine.
Osnovna merila su: da je ostvarena uloga, naslovna, glavna, velika ili značajna, da je ostvarena u komediji, da je tragalačka, inovativna i da se može se označiti kao sasvim nova smernica glumačkog izraza na polju komedije.
Predlagači kandidata mogu biti profesionalna pozorišta, dramski umetnici, direkcije i selektori pozorišnih festivala, pozorišni kritičari, redakcije stručnih i drugih časopisa iz oblasti kulture, kao i umetničke ustanove, institucije i udruženja.
Predloge sa pisanim obrazloženjem mogu se slati ili dostaviti već od danas, a najkasnije do 30. septembra 2013. godine, na adresu:
Udruženje dramskih umetnika Srbije, 11.158 Beograd,
Studentski trg 13/VI, ili e-mailom na adresu: udus@udus.org.rs


1  2  3  4  5  6