ZA ČLANOVE

/ REDAKCIJA DEČIJEG I ŠKOLSKOG PROGRAMA ORGANIZUJE KASTING ZA GLUMCE I GLUMICE

Redakcija dečjeg i školskog programa ima u planu nove projekte, pa tim povom organizuje kasting za glumce i glumice do 35 godina starosti.
Ukoliko ste zainteresovani za saradnju, pošaljite svoju kratku biografiju sa fotografijom na mejl sekretara Redakcije dečjeg i školskog programa do 30.8.2012. Bićete obavešteni o tačnom vremenu i rasporedu kastinga, koji ce početi od 5.septembra u Takovskoj 10.
Mejl na koji mozete da saljete Vase prijave je: marija.urosevic@rts.rs ili jelena.popadic@rts.rs.

/SAOPŠTENJE ZA MEDIJE, ATELJE 212

Broj: 440/1
14.6.2012.
SREDSTVIMA JAVNOG INFORMISANJA
Redakcijama za kulturu

SAOPŠTENJE

Udruženje dramskih umetnika Srbije daje punu podršku zahtevima članova ansambla Pozorišta Atelje 212 za smenu upravnika Kokana Mladenovića, odnosno za ostvarivanje osnovnog prava svakog glumca: prava na igru.
Problemi dramskih umetnika svih profila, ne samo glumaca, postali su poslednjih godina – zbog nepostojanja sistemskih zakona i primenjive zakonske regulative – gorući problemi naše kulture. Samovolja upravnika pozorišnih kuća, sa jakim političkim i medijskim pozicijama, te otvoren prostor za zloupotrebe položaja i ovlašćenja, ostavljaju glumce, ali i ostale pozorišne poslenike, bez mogućnosti da  na dostojanstven način odbrane svoju profesiju i  lični i umetnički integritet.
Otvorena je sezona lova na najizloženiju javnu profesiju i svodi histrione na "izvodjače glumačkih radova", prepuštene (zajedno sa svim ostalim teatarskim umetnicima - piscima, rediteljima, itd)  hirovima, ličnim afinitetima i animozitetima uprava i različitim manipulacijama. 
Situacija u Ateljeu 212 samo je vrh ledenog brega. Gotovo identične probleme poslednjih godina imali su glumci u Novom Sadu, Zaječaru, Kragujevcu, a trenutno imaju umetnici, ali i umetnički saradnici u Narodnom pozorištu u Nišu. Nažalost, tek protestom članova ansambla Pozorišta Atelje 212, javnosti postaje jasna veličina i ozbiljnost problema.
Udruženje dramskih umetnika Srbije smatra da je neophodno u najskorijem mogućem roku napraviti osmišljena sistemska rešenja i to usaglašavanjem postojećeg Zakona o kulturi sa drugim važećim zakonima, ali i izradom i usvajanjem Zakona o pozorištu i tako omogućiti dramskim umetnicima da se bave teatrom na profesionalan i odgovoran način.
Pozorišna umetnost je jedan od najosetljivijih, ali i najistaknutijih segmenata kulture jedne zemlje i prosto je neverovatno da u poslednjih dvanaest godina ništa nije uradjeno da se ova oblast reguliše. Nadamo se, takodje, da će do tad, osnivači ne samo Ateljea 212 već i ostali, uspeti da ovakve probleme u svojim sredinama reše na odgovarajući način, sa željom da unaprede kulturu i ustanove kulture u svojim sredinama, podržavajući sve specifičnosti pozorišta i profesija pozorišnih stvaralaca.

     Za Predsedništvo Udruženja dramskih umetnika Srbije
Ljiljana Đurić, predsednik, s.r.

/Saopštenje za medije

/TIRBINA LUDUSA NA STERIJINOM POZORJU

Udruženje dramskih umetnika Srbije i Sterijino pozorje organizuju

TRIBINU LUDUSA NA STERIJINOM POZORJU

subota, 26. maj 2012.godine, u 13 sati
Srpsko narodno pozorište, Gornji foaje scene "Pera Dobrinović"

Teme:

  1. političnost i pozorište
  2. regionalna saradnja u pozorištima
  3. mesto i uloga pozorišnih (umetničkih) glasila

Učesnici: Tatjana Nježić, urednica pozorišnih novina Ludus; Aleksandar Milosavljević, član Redakcije Ludusa; Miroslav Miki Radonjić, član Redakcije Ludusa


/PROMOCIJA MONOGRAFIJE O JELISAVETI SEKI SABLJIĆ 

Promocija monografije o

Jelisaveti Seki Sablić

dobitnici Nagrade za životno delo
Dobričin prsten
u 2010.godini

održaće se u sredu, 30. maja 2012.godine, u 13 sati
u Pozorištu Atelje 212 (Gornji foaje), Beograd, Svetogorska 21

Kopriređivači monografije:
dr Zoran T. Jovanović
Tamara Bijelić

1  2  3  4  5  6