ZA ČLANOVE

/TRIBINA LUDUSA U PIROTU

U okviru ovogodišnjeg, 48. festivala „Joakim Vujić“

16. maja 2012.g.  u 18 sati u Narodnom pozorištu Pirot održava se

Tribina Ludusa: političnost i pozorište

Na Tribini pozorišnih novina Ludus, na kojoj se očekuje zanimljiva polemika, kako na temu političnost i pozorište, tako i o drugim pitanjima od značaja za pozorišni život u Srbiji danas, učestvovaće Zoran Živković (glumac, član Predsedništva Udruženja dramskih umetnika Srbije), Željko Hubač (dramski pisac, član Redakcije Ludusa), dramaturzi Spasoje Ž. Milovanović i Svetislav Jovanov, te gosti festivala, pozorišni umetnici i stvaraoci.
Udruženje dramskih umetnika Srbije nastavlja sa organizovanjem serije tematskih tribina pozorišnih novina Ludus. Podsećamo da je tokom prošle godine održano desetak tribina pod zajedničkim nazivom Teatar i društvena klima, koje su se bavile temama pokrenutim u pozorišnim novinama Ludus (pozorište kao lek protiv apatije; društvena odgovornost umetnika; komercijalizacija i podilaženje lošem ukusu publike).

/ POZORIŠTE NA TERAZIJAMA OBJAVLJUJE AUDICIJU ZA MJUZIKL GLAVO LUDA

Pozorište na Terazijama objavljuje
A U D I C I J U

Za mjuzikl GLAVO LUDA
u režiji Nikole Bulatovića

Audicija se raspisuje za uloge:
LUKA
JUGOSLAV
IVANA

JASNA

Za audiciju je potrebno pripremiti:
1. MONOLOG
2. SONGOVE:
Žene: “Ljubav je samo reč”, “Malo pojačaj radio”
Muškarci: “Ti si mi u krvi”, “Ti živiš u oblacima mala”
Celokupan materijal za audiciju može se preuzeti na sajtu Pozorišta www.pozoristeterazije.com
VAŽNO:
Prijavljivanje za audiciju je od ponedeljka 14. maja do petka 18. maja 2012. od 10 do 16 časova na II spratu, kancelarija: UMETNIČKI SEKRETAR ili elektronskim putem (popunjena prijava) do ponedeljka u 09 časova na e- mail: pozoristeterazije@yahoo.com   SUBJECT: Audicija

NAPOMENA:
Za audiciju se mogu prijaviti:
studenti i studentkinje glume, profesionalni glumci i glumice do 30 godina starosti
Na audiciji će se osim pevanja i glume, proveravati igračke sposobnosti kandidata.

Audicija će se održati u ponedeljak 21. maja od 11 časova na Velikoj sceni Pozorišta na Terazijama.

/ISTIČE ROK ZA IZBOR LEKARA

U vezi sa overom zdravstvenih knjižica, pre svega za samostalne umetnike, ali i za sve kategorije osiguranika, podsećamo da, po odluci Ministarstva zdravlja, 3. juna 2012. ističe rok za izbor lekara.
Ukoliko građani nemaju izabranog lekara, neće moći da overe zdravstvene knjižice. Samim tim, oni će izgubiti pravo i na bilo koji vid zdravstvene zaštite.
S obzirom na to da se knjižice sada overavaju na šest meseci i da će sledeća overa za većinu građana biti 1. jula, to znači da svi osiguranici koji žele da dobiju markice do tog datuma moraju da imaju izabranog lekara.

Procedura za izbor doktora:
1. Sa overenom zdravstvenom knjižicom idite u dom zdravlja u opštini u kojoj živite ili radite
2. Prijavite se na šalteru da želite da izaberete lekara
3. Ako nemate karton, tražite da vam se odmah otvori
4. Odaberite lekara i kažite sestrama na šalteru njegovo ime i prezime
5. Potpišite pristupnicu koju dobijate na šalteru

 

/HARTEFAKT I BITEF TEATAR OBJAVLJUJU POZIV ZA AUDICUJU

Hartefakt i Bitef teatar objavljuju

POZIV ZA AUDICIJU

Profesionalnim muškim glumcima starosti do 40 godina, za uloge u pozorišnoj produkciji na osnovu komada ’’Izopačeni’’ (Bent) Martina Šermana, čija će premijera biti održana u drugoj polovini 2012. godine, u koprodukciji Hartefakta i Bitef teatra iz Beograda.
Pozivamo sve zainteresovane glumce da nam, najkasnije do 24. maja 2012. godine, pošalju prijavu sa fotografijom i radnom biografijom (CV) na e-mail adresu: bent@heartefact.org

Preporučujemo svim zainteresovanima da pročitaju komad ‘’Izopačeni’’ pre nego što se prijave. Sinopsis drame možete pronaći u prilogu objave.

Kandidati koji ispunjavaju kriterijume produkcije biće pozvani da učestvuju u procesu selekcije glumaca za podelu koji će  održati u prvoj polovini juna 2012. godine 

Martin Šerman - ’’Izopačeni’’ (Bent)
Sinopsis:
Maks je promiskuitetni homeseksualac koji živi u Berlinu tridesetih godina prošlog veka. Jedne večeri, uprkos protivljenju njegovog partnera Rudija, dovodi kući zgodnog mladića. Nažalost, ispostavlja se da te večeri Hitler odlučuje da se obračuna sa političkim neprijateljima među kojima su i pripdnici gej populacije. Maksov ujak Fredi, takođe homoseksualac, organizuje papire za Maksa, ali ovaj odbija da napusti svog naivnog ljubavnika. Maks i Rudi bivaju uhapšeni i odvedeni u Dahau.
U vozu, Rudi se obraća Maksu dok ga odvode da ga biju. Rudija vraćaju nazad i prebijaju do smrti, dok Maks poriče da ga poznaje, pristavši na seksualni odnos sa lešom ubijene tinejdžerke kako bi ‘’dokazao’’ da nije homoseksualac. Maks laže čuvare, govori im da je Jevrejin a ne homoseskualac, jer veruje da ima veće šanse da preživi u logoru ako na ruci ne nosi ružičasti trougao predviđen za pripadnike gej populacije. U logoru, Maks se sprijateljuje sa Horstom, koji mu otkriva dostojanstvo koje leži u tome da prihvataš ono što si. Dvojica se zaljubljuju i postaju ljubavnici, održavajući platonski odnos u logoru. Kada Hotsta ubiju logorski čuvari, Maks oblači Horstovu jaknu sa ružičastim trouglom i izvršava samoubistvo zaletevši se u električnu ogradu.

--
Heartefact Fund
address Ivana Djaje 24/I, 11 000 Belgrade
phone/fax   +381 11 3443 668
mail      info@heartefact.org
web      www.heartefact.org

 

/NAGRADA "MILOŠ ŽUTIĆ" ZA 2011. GOD.

Ugledna glumačka godišnja nagrada Udruženja dramskih umetnika Srbije – Nagrada Miloš Žutić za 2011. godinu – pripala je dramskom umetniku, glumcu Svetozaru Cvetkoviću, koji je time postao 17. laureat tog našeg priznanja.
Svetozar Cvetković nagrađen je za najbolje glumačko ostvarenje izvedeno u našim profesionalnim pozorištima u periodu od 30. juna 2010. - 30. juna 2011. godine, za tumačenje lika Riharda Rihtera u predstavi Elijahova stolica  Igora Štiksa, u režiji Borisa Liješevića i u izvođenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu.
U konkurenciji za Nagradu bilo je 19 glumaca, a 23 glumačka ostvarenja.
Petočlani Žiri odluku o dobitniku Nagrade doneo je 14.03.2012. godine i to jednoglasno, a radio je u sastavu: glumice Branka Petrić i Dušanka Stojanović Glid (predsednica Žirija, prethodni laureat), dramaturg Maša Stokić i reditelji Gorčin Stojanović i Slavenko Saletović.
Dodelu Nagrade Miloš Žutić pomažu Ministarstvo kulture Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.
Svečano uručenje Nagrade Svetozaru Cvetkoviću biće na sceni Bojan Stupica JDP-a u aprilu 2012. godine.

/KONKURS ZA DRAMSKI TEKST KNJAŽEVSKO-SRPSKOG TEATR

/

 

 

 

 

KRAGUJEVAC (34000), Daničićeva 3 Telefon: +381 34 335 823, faks +381 34 332 031
pozoristetjv@eunet.rs                                     www.joakimvujic.com

Konkurs za nagradu Kragujevac u pamćenju i izvan pamćenja

1.Knjaževsko-srpski teatar raspisuje konkurs za dramski tekst na srpskom jeziku,sa ciljem ukazivanja na značaj koji baština ima za identitet naroda i kulture.
2. Nagrada KRAGUJEVAC U PAMĆENjU I IZVAN PAMĆENjA podrazumeva novčani iznos od 300.000,00dinara i premijerno izvođenje u produkciji Knjaževsko-srpskog teatra u 2013.godini.
3. Pravo učešćaimaju samo originalni, neobjavljeni i neizvođeni dramski tekstovi na temu izmaterijalne i nematerijalne baštine Kragujevca.
4. Štampane i nepotpisane tekstove u tri primerka, označene šifrom, kao i CD sa kopijomnepotpisanog teksta u PDF formatu dostaviti do 15. septembra 2012. godine naadresu
Knjaževsko-srpskiteatar
KONKURS ZA NAGRADUKRAGUJEVAC U PAMĆENjU I IZVAN PAMĆENjA
Daničićeva 3
34000 Kragujevac
5. Rezultati konkursa biće objavljeni na sajtu Knjaževsko-srpskog teatra do 15. novembra2012. godine

/NAGRADA "LJUBINKA BOBIĆ" ZA 2011. GODINU PRIPALA JE DANIJELU SIČU

Bijenalna glumačka nagrada Udruženja dramskih umetnika Srbije, Nagrada "Ljubinka Bobić" za 2011 godinu, pripala je Danielu Siču za ulogu Agrada u predstavi Beogradskog dramskog pozorišta »Sve o mojoj majci« Pedra Almodovara, u režiji Đurđe Tešić. 
Daniel Sič je treći laureat ovog našeg priznanja, nakon Jelisavete Seke Sablić i Anite Mančić.
U konkurenciji su bila sva glumačka ostvarenja na polju komedije premijerno izvedena u profesionalnim pozorištima Srbije u periodu od 1. septembra 2009. do 31. avgusta 2011. godine.
Petočlani Žiri doneo je 29.02.2012. godine jednoglasnu odluku da se nagrada dodeli Danielu Siču, a radio je u sastavu: dramaturg i pisac Ivana Dimić – predsednica Žirija i istaknuti glumci Anita Mančić, Vladica Milosavljević, Milica Mihajlović i Bojan Žirović.
Nagrada je ustanovljena 2005. godine u znak sećanja na znamenitu glumicu Ljubinku Bobić, a osnovna merila  su da ostvarena uloga mora biti tragalačka, inovativna i može se oceniti kao sasvim nova smernica glumačkog izraza na polju komedije. Ovo priznanje sastoji se od bronzane plakete sa likom Ljubinke Bobić, rad akademskog vajara Marine Nićiforović, originalne diplome oslikane na pergamentu, rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića i od novčanog iznosa.
Nagrada će Danielu Siču biti uručena 31. marta 2012.godine u Beogradskom dramskom pozorištu nakon izvođenja predstave „Sve o mojoj majci“.

1  2  3  4  5  6