ZA ČLANOVE

/POZIV MINISTARSTVU KULTURE DA POMOGNE OBNOVU KRALJEVAČKOG POZORIŠTA

Udruženje dramskih umetnika ponovo je uputilo dopis Ministarstvu kulture Republike Srbije s molbom da pomogne obnovu Kraljevačkog pozorišta.

Poziv Ministarstvu kulture da pomogne obnovu Kraljevačkog pozorišta

/ DODELA NAGRADE "DOBRIČIN PRSTEN" ZA 2011. GODINU 

Udruženje dramskih umetnika Srbije dodeliće Nagradu za životno delo Dobričin prsten za 2011. godinu novom, 27. laureatu  - istaknutojglumici Ružici Sokić u sredu, 1. februara 2012. godine, na Velikoj sceni Pozorišta Atelje 212, s početkom u 20 sati.
           
Žiri je jednoglasnu odluku doneo 14. decembra 2011. godine, a radio je u sastavu: glumci Ksenija Jovanović i Jelisaveta Seka Sablić (prethodne dobitnice Dobričinog prstena), Gorica Popović (predsednik), Nebojša Dugalić i Tihomir Stanić, dramaturg Slavko Milanović (zamenik predsednika) i rediteljka Đurđa Tešić-Popović.

Nagrada se sastoji od zlatne kopije prstena Dobrice Milutinovića koju izrađuje Zlatara Majdanpek i od unikatne diplome na pergamentu, rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića. Sastavni deo Nagrade je i izdavanje monografije o dobitniku, koju ćemo promovisati za godinu dana.

Na svečanoj dodeli Nagrade, osim laureatkinje Ružice Sokić, učestvovaće: Mira Banjac, Jelisaveta Sablić, Bora Todorović, Ljubomir Simović, Jovan Ćirilov, Dragan Nikolić, Gorica Popović, Kokan Mladenović, Jelena Jovičić, Vesna Stanković, Slavko Milanović, Milica Milša, Žarko Jokanović, Emica Dačić Braunović, Gordana Lukić, Ljiljana Đurić...  Reditelj programa je Jug Radivojević.
Program će trajati oko 60 minuta.

Podršku dodeli Nagrade dalo je Ministarstvo kulture Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.

/ Obrazloženje žirija

/PRIJAVA ZA OBAVEZNO SOCIJALNO OSIGURANJE ZA SAMOSTALNE UMETNIKE

/ Obrazac PPD-SU

Rok za predaju 15.02.2012. godine

ODRŽANA 14. REDOVNA GODIŠNJA SKUPŠTINA                                                                                              

14. redovna godišnja Skupština Udruženja dramskih umetnika Srbije (UDUS) održana je 1. decembra 2011. godine, u Velikoj sali Pozorišta Atelje 212 u Beogradu. Najvišem skupu dramskih umetnika prisustvovalo je šezdeset i tri člana.
Skupština je razmatrala i usvojila Izveštaj o radu Udruženja, Finansijski izveštaj, Izveštaj Nadzornog odbora, Plan rada i Finansijski plan za 2012. godinu.
Usvojen je i predlog Predsedništva za izmene i dopune Statuta UDUS-a, a Skupština je za zamenika člana Nadzornog odbora izabrala Zoricu Simović, dramaturga.
Najvažnija izmena Statuta odnosi se na trajanje mandata Predsednika i Predsedništva Udruženja,  koji je, odlukom Skupštine, produžen sa dve na tri godine. Skupština je, nakon obrazloženje predsednice Udruženja Ljiljane Đurić da takav predlog proističe iz potrebe Predsedništva i Predsednika da završe započeti posao oko povraćaja imovine Udruženja i podzakonskih akata Zakona o kulturi, sa jednim uzdržanim glasom, prihvatila produžetak trajanja mandata.
Izmene Statuta odnose se i na trajanje mandata Nadzornog odbora i Suda časti, kao i stalnih komisija Udruženja, kako bi ovi organi i radna tela bili usklađeni kako u pogledu trajanja mandata, tako i u pogledu preduzimanja određenih aktivnosti iz svoje nadležnosti. 
Članovi Udruženja zatražili su od Predsedništva da se obrati upravama profesionalnih pozorišta u Beogradu i zamoli ih da omoguće kolegama da prisustvuju predstavama uz člansku kartu UDUS-a, bez plaćanja ulaznice.
Naredna redovna godišnja Skupština Udruženja biće održana krajem 2012. godine.

/ Izveštaj o radu
/ Izmene i dopune Statuta
/ Statut

TRIBINA LUDUS-A: TEATAR I DRUŠTVENA KLIMA                                                                  

Da li je komercijalizacija u glavnoj ulozi u pozorištu?
Društvena odgovornost umetnika - put kojim se ređe ide ili (ne)moguća misija?

U uvodnom delu govoriće:
Tatjana Nježić, glavni i odgovorni urednik Ludusa
Ljiljana Đurić, predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije
članovi Redakcije Ludusa

28.decembar 2011. u 18 sati
Muzej Narodnog pozorišta u Beogradu

Tribine Ludusa u 2011.godini zamišljene su kao nastavak razgovora o temama započetim u pozorišnim novinama Ludus koje su, u brojevima publikovanim ove godine, pažnju fokusirale na društvenu funkciju teatra. Tako je do sada održano nekoliko tematskih tribina – u Beogradu, Pirotu, Novom Sadu, Smederevu...
Tribine Ludusa u 2011.godini realizuju se uz podršku Fonda za otvoreno društvo.

RUŽICA SOKIĆ NOVI LAUREAT DOBRIČINOG PRSTENA                                                          

Ugledna glumačka godišnja nagrada Udruženja dramskih umetnika Srbije za životno delo – Nagrada Dobričin prsten – odlukom Žirija  za 2011. godinu pripala je istaknutoj dramskoj umetnici Ružici Sokić, koja je time postala 27. laureat ovog našeg visokog staleškog i esnafskog priznanja.
Osim dobitnice, Ružice Sokić, kandidati za Nagradu bili su i glumci Radmila Andrić, Milija Vuković, Milena Dravić, Mirjana Karanović, Marko Nikolić, Miodrag Mrgud Radovanović, Ljiljana Stjepanović i Vesna Čipčić.
Sedmočlani Žiri jednoglasnu odluku doneo je 14. decembra 2011. godine, a radio je u sastavu: glumci Ksenija Jovanović i Jelisaveta Seka Sablić (prethodne dobitnice Dobričinog prstena), Gorica Popović (predsednik), Nebojša Dugalić i Tihomir Stanić, dramaturg Slavko Milanović i rediteljka Đurđa Tešić-Popović.
Podršku dodeli Nagrade dali su Ministarstvo kulture Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.
Svečanost dodele zlatne kopije prstena Dobrice Milutinovića (izrada Zlatare Majdanpek) gospođi Ružici Sokić održaće se 1. februara 2012. godine na Velikoj sceni Pozorišta Atelje 212 u Beogradu.

1  2  3  4  5  6