ЗА ЧЛАНОВЕ

/САОПШТЕЊЕ УДРУЖЕЊА У ВЕЗИ СА ИЗБОРОМ НАЦИОНАЛНОГ САВЕТА ЗА КУЛТУРУ

 

За кандидата за члана Националног савета за културу од стране четири репрезентативна уметничка удружења (Удружења драмских уметникс Србије, Удружења филмских уметника Србије, Удружења филмских глумаца Србије и Удружења балетских уметника Србије) предложен је 2016. године глумац Војислав Брајовић. Ова четири удружења чине групацију која је једина, у складу са чланом 16. Закона о култури, овлашћена да предлаже кандидата за област Позоришна уметност, филмска уметност и уметничка игра. Кандидатуру Војислава Брајовића, као јединог кандидата, ова групација потврдила је и у октобру 2017, када је Министарство културе и информисања затражило од овлашћених предлагача да предложе још једног кандидата за ову област (премда Закон дозвољава предлог „једног, а највише два кандидата“).

Душан Русалић, председавајући Координационог одбора уметничких удружења Србије је пре неколико дана, без знања и сагласности ова четири удружења, придодао још једног кандидата за ову област - Владимира Логунова, председника Удружења балетских уметника Србије, а да ни Председништво овог удружења са тиме није било упознато. Министарство културе и информисања, које је требало да увиди незаконитост тог предлога није реаговало, већ је такав предлог само проследило Одбору за културу у Народној скупштини.

Због свега наведеног, поменута удружења су Одбору за културу и информисање Народне скупштине, Влади Републике Србије и Министарству културе и информисања упутили образложени захтев за одбацивање незаконите кандидатуре В. Логунова.

Чланови Одбора за културу обавештени су и од стране Удружења књижевних преводилаца Србије, Српског књижевног друштва и Српског ПЕН центра да је до кршења законске процедуре дошло и у поступку предлагања кандидата  за област Књижевно стваралаштво и књижевно преводилаштво, те је кандидатом за ову област од стране Координационог одбора проглашен Живорад Ајдачић (иако нема подршку ни једног репрезентативног удружења из области књижевног преводилаштва). Предлог поменутих удружења је Душко Паунковић.

Како су на јучерашњој седници чланови Одбора за културу, ипак, већином гласова усвојили обједињену  листу кандидата, карактеришући, притом, спорну процедуру предлагања кандидата као сукоб међу удружењима, који омета демократичност избора чланова Националног савета за културу, тим поводом је данас у Удружењу драмских уметника одржана конференција за медије, на којој су новинари упознати са генезом догађања и ставовима уметничких удружења. Том приликом издато је Саопштење Удружења драмских уметника Србије, којим је јавност обавештена да је Војислав Брајовић донео одлуку да се повуче из кандидатуре. Преносимо интегрални текст Саопштења:

Господин Војислав Брајовић, првак нашег глумишта, са осећањем части и поноса прихватио је од сва четири удружења из области Позоришна уметност, филмска уметност и уметничка игра (Удружење драмских уметника Србије, Удружење филмских уметника Србије, Удружење филмских глумаца Србије и Удружење балетских уметника Србије) кандидатуру за члана Националног савета за културу. Ова кандидатура је два пута званично потврђена, октобра 2016. и октобра 2017. године.

У ситуацији када се очигледно, из препознатљивих разлога, крши закон и грубо нарушава процедура како предлагања, тако и избора чланова Националног савета за културу, Војислав Брајовић је донео одлуку да се повуче из кандидатуре.

Господин Брајовић захваљује на указаном поверењу колегама из групације уметничких удружења који су га предложили за чланство у Националном савету за културу.

Војислав Брајовић као председник овог Удружења остаје посвећен раду на припремама за обележавање 100 година рада Удружења, додели значајних струковних награда „Добричин прстен“ за животно дело, „Бојан Ступица“, „Милош Жутић“ и „Љубинка Бобић“, на решавању бројних проблема у вези са повереним пословима регулисања статуса самосталних уметника и очувања професије у целини, као и стварању услова за почетак рада у новим просторијама у Нушићевој 25, које ће омогућити несметан рад нашим садашњим члановима и генерацијама које долазе. Удружење драмских уметника Србије са Председништвом и Стручном службом наставља и све друге активности у циљу очувања и унапређења драмског стваралаштва у Србији.